Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie
Smaczny rosół spodoba się każdemu. Znana telewizyjna prezenterka, Dorota Szelągowska ostatnio podzieliła się przepisem swojego współpracownika, który gotuje zupę z dodatkiem anyżu. Nietypowy dodatek nadaje zupie aromatu i sprawia, że nabiera charakteru. Spróbujecie?
Do rosołu można dodać wiele przypraw, a wybór mięsa jest równie szeroki. Przepis zaprezentowany przez Dorotę Szelągowską pozwoli wam przygotować pełen charakteru bulion, który z pewnością spodoba się wszystkim, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Skusicie się na taki nietypowy rosół?
Przepis na wyśmienity rosół z dodatkiem anyżu
Składniki:
1 ogon wołowy
1 kawałek szpondru wołowego
1 porcja pręgi wołowej
3 skrzydełka kacze lub 4 skrzydełka z kurczaka
1 niezbyt duży seler
4 średnie marchewki
3 mniejsze pietruszki
1 niewielki por
1 większa cebula
4-5 średnich suszonych grzybów
2-3 gałązki świeżego lubczyku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4-5 ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
5 goździków
1 duża gwiazdka anyżu
pół łyżki sosu rybnego
1-2 łyżka sosu sojowy
pół łyżki sos Worcestershire
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić rosół z anyżem? Aromatyczna zupa skusi każdego
Mięso umieszczamy w dużym garnku. Przyda się taki o pojemności około 7 l. Wrzucamy też suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2-2,5 godziny, na bieżąco usuwając szumy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni Celsjusza. Wszystkie warzywa korzeniowe obieramy, smarujemy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy również cebulę w łupinie. Całość oprószamy solą oraz pierzem.
Warzywa pieczemy do zrumienienia. Warto je choć raz obrócić, by przypiekły się równomiernie. Wyjęte z pieca produkty dodajemy do garnka z mięsem. Wrzucamy też anyż, lubczyk i goździki. Gotujemy jeszcze przez godzinę, a następnie przecedzamy przez sito wyłożone gazą.
Odkładamy jedną marchewkę, a pozostałe warzywa wyciskamy, by wydobyć z nich maksimum smaku. Rosół podajemy z domowym makaronem i pokrojonym warzywem. Posypujemy natką pietruszki. Możemy też dorzucić grzybki, jeśli je lubimy. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na rosół. Z tego artykułu dowiecie się jak przyrządzić pełną smaku bezmięsną wersję. Ten natomiast zdradza szczegóły przygotowania pikantnej odsłony, która idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni lub przy przeziębieniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego
Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis
Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę