Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół
canva/valentynsemenov; TRICOLORS/East News

Smaczny rosół spodoba się każdemu. Znana telewizyjna prezenterka, Dorota Szelągowska ostatnio podzieliła się przepisem swojego współpracownika, który gotuje zupę z dodatkiem anyżu. Nietypowy dodatek nadaje zupie aromatu i sprawia, że nabiera charakteru. Spróbujecie?

Do rosołu można dodać wiele przypraw, a wybór mięsa jest równie szeroki. Przepis zaprezentowany przez Dorotę Szelągowską pozwoli wam przygotować pełen charakteru bulion, który z pewnością spodoba się wszystkim, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Skusicie się na taki nietypowy rosół?

Przepis na wyśmienity rosół z dodatkiem anyżu

Składniki:

  • 1 ogon wołowy

  • 1 kawałek szpondru wołowego

  • 1 porcja pręgi wołowej

  • 3 skrzydełka kacze lub 4 skrzydełka z kurczaka

  • 1 niezbyt duży seler

  • 4 średnie marchewki

  • 3 mniejsze pietruszki

  • 1 niewielki por

  • 1 większa cebula

  • 4-5 średnich suszonych grzybów

  • 2-3 gałązki świeżego lubczyku

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 3-4 liście laurowe

  • 5 goździków

  • 1 duża gwiazdka anyżu

  • pół łyżki sosu rybnego

  • 1-2 łyżka sosu sojowy

  • pół łyżki sos Worcestershire

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić rosół z anyżem? Aromatyczna zupa skusi każdego

Mięso umieszczamy w dużym garnku. Przyda się taki o pojemności około 7 l. Wrzucamy też suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2-2,5 godziny, na bieżąco usuwając szumy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni Celsjusza. Wszystkie warzywa korzeniowe obieramy, smarujemy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy również cebulę w łupinie. Całość oprószamy solą oraz pierzem.

Warzywa pieczemy do zrumienienia. Warto je choć raz obrócić, by przypiekły się równomiernie. Wyjęte z pieca produkty dodajemy do garnka z mięsem. Wrzucamy też anyż, lubczyk i goździki. Gotujemy jeszcze przez godzinę, a następnie przecedzamy przez sito wyłożone gazą.

Odkładamy jedną marchewkę, a pozostałe warzywa wyciskamy, by wydobyć z nich maksimum smaku. Rosół podajemy z domowym makaronem i pokrojonym warzywem. Posypujemy natką pietruszki. Możemy też dorzucić grzybki, jeśli je lubimy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na rosół. Z tego artykułu dowiecie się jak przyrządzić pełną smaku bezmięsną wersję. Ten natomiast zdradza szczegóły przygotowania pikantnej odsłony, która idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni lub przy przeziębieniu.

Pyszny rosół z anyżem spodoba się każdemu
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: