Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dorota Wellman robi przepyszny tatar bez grama wołowiny. Sieka 5 składników, doprawia i gotowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.12.2022 18:30

Dorota Wellman robi przepyszny tatar bez grama wołowiny. Sieka 5 składników, doprawia i gotowe

Dorota Wellman robi przepyszny tatar bez grama mięsa. Sieka 5 składników, doprawia i gotowe
TRICOLORS/East News, canva/phbcz

Szukasz pomysłu na przystawkę? A może przygotujesz tatar ze śledzia według przepisu Doroty Wellman? Dziennikarka sieka kilka składników i doprawia aromatycznym sosem na bazie miodu, musztardy francuskiej i oliwy z oliwek. Przystawka jest lekka i zachwyca niepowtarzalnym smakiem. Możesz ją podać w nadchodzące święta lub z innej okazji.

Tatar to nie tylko przystawka z mielonej wołowiny z dodatkiem jajka, ogórków, marynowanych grzybów i cebuli. Do mięsa możemy dodać również inne składniki, jak kapary, oliwki, suszone pomidory. Możemy również zamienić wołowinę na inny produkt, np. śledzia lub łososia. Każda wersja potrawy smakuje obłędnie i warto jej spróbować.

Dorota Wellman na stronie kuchnialidla.pl podzieliła się swoim pomysłem na klasyczną przystawkę. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Tatar śledziowy z limonką, ogórkami konserwowymi, dymką, koperkiem i chili to absolutny hit.

Przystawka jest lekka i pełna smaku. Przysłowiową wisienką na torcie jest aromatyczny sos z miodu, musztardy i oliwy z oliwek. Tatar śledziowy jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że posiekasz podstawowe składniki i wymieszasz je z limonką i sosem. Efekt zachwyci każdego smakosza.

Bezmięsny tatar z 5 składników. Wyśmienita przystawka Doroty Wellman

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych

  • 2 ogórki konserwowe

  • cebulka dymka

  • pęczek koperku

  • papryczka chili

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 limonki

  • łyżeczka miodu

  • 3 łyżki musztardy francuskiej

  • łyżka oliwy z oliwek

Tatar śledziowy z aromatycznym sosem według przepisu Doroty Wellman

Limonki sparz, skórkę zetrzyj na tarce, sok wyciśnij. Śledzie, ogórki, cebulę, koperek i papryczkę chili posiekaj drobno i przełóż do miski. Dodaj sok z i skórkę z limonki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.

W osobnym naczyniu wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek. Przygotowany sos wlej do siekanych składników i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę wyłóż na talerz i podaj z pieczywem lub grzankami, smacznego.

Pomysł na pyszną przystawkę? Sałatka śledziowa z pieczarkami. Wypróbuj również carpaccio z buraka i gruszki.

tatar
canva/alexsalcedo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl