Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? 1 składnik sprawi, że wyjdą chrupiące
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.07.2022 13:29

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? 1 składnik sprawi, że wyjdą chrupiące

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? 1 składnik sprawi, że wyjdą chrupiące
canva/PeteerS

Placki ziemniaczane bez mąki są świetną alternatywą dla klasycznych placków. Są lekkie, miękkie i delikatne w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Placki ziemniaczane bez mąki są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad, podaj je z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Placki ziemniaczane to już klasyka polskiej kuchni, jednak cały czas możemy zmieniać i udoskonalać tradycyjny przepis. Placki ziemniaczane bez mąki, za to z dodatkiem kwaśnej śmietany smakują jeszcze lepiej i są bardziej puszyste i delikatne, koniecznie musisz ich spróbować.

Do placków ziemniaczanych bez mąki najczęściej podaję kwaśną śmietanę i posiekany szczypiorek. Placki równie dobrze smakują z cukrem, gulaszem mięsnym, warzywnym i domowym sosem pieczarkowym, wszystko zależy od tego, na jakie danie akurat mam ochotę. Każda wersja podania zachwyca smakiem.

Placki ziemniaczane bez mąki smażę na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju i nie dolewam go, kiedy placki są jeszcze na patelni. Zimny olej wchłaniany jest błyskawicznie przez placki, przez co są później tłuste i bardzo ciężkie, a takie już nie są smaczne.

Placki ziemniaczane bez mąki, smaczne i proste

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • duża cebula

  • duży ząbek czosnku

  • 2 jajka

  • szczypta majeranku suszonego

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Będą delikatne i chrupiące

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce razem z cebulą i czosnkiem, odstaw na 15 minut, następnie odciśnij z nadmiaru wody, zostaw skrobię.

Do miski wbij jajka, wsyp sól, pieprz, majeranek i śmietanę, dokładnie wymieszaj. Masę wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem, smaż po kilka minut na stronę, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.

Przygotuj również wyśmienite placki ziemniaczane z żółtym serem. Masz ochotę na placki, ale nie masz czasu na tarcie ziemniaków? Tu poznasz przepis na błyskawiczne placki ziemniaczane, smacznego.

Placki ziemniaczane
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy