Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden karp, żaden łosoś. Na Wigilię podaj eleganckiego pstrąga w migdałach

Żaden karp, żaden łosoś. Na Wigilię podaj eleganckiego pstrąga w migdałach

Elegancki pstrąg w migdałach
canva/Zoryanchik

Jaka ryba zagości dziś na Twoim stole? Niezdecydowanym polecamy pstrąga w migdałach. Jest zdrowszy niż karp i tańszy niż łosoś, a doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie potrawy jest proste, a goście będą mieli miłą odmianę od powtarzalnych potraw.

Pyszny pstrąg z patelni obsypany płatkami migdałów będzie wyglądał odświętnie i elegancko. Doprawimy go ziołami i cytrynowym pieprzem, które sprawią, że mięso nabierze przyjemnego aromatu. Będzie tak delikatne i soczyste, że zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Przepis na wybornego pstrąga w migdałach

Składniki:

  • 2 większe pstrągi patroszone

  • 2-3 ząbki czosnku

  • około 40 g mąki pszennej

  • 25 g masła klarowanego

  • 50 g płatków migdałowych

  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

  • sok z 1 jednej średniej cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • koperek wedle uznania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pstrąga w migdałach? Elegancka ryba jest idealna na święta

Zaczynamy od opłukania i osuszenia ryby. Następnie nacieramy ją dokładnie zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem cytrynowym. Odkładamy do miski i przykrywamy ją. Marynujemy przez 2 godziny w lodówce.

Ocieploną rybę obtaczamy w mące pszennej, po czym smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odstawiamy w ciepłe miejsce, a na tej samej patelni przyrządzamy sos.

Masło topimy i wrzucamy do niego większą część migdałowych płatków. Wlewamy również sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem czarnym i dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Aromatycznym dodatkiem polewamy ułożone na talerzu ryby i posypujemy je pozostałą porcją migdałów.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na inne wigilijne przysmaki. Polecamy sycące pierogi z farszem z soczewicy. Być może skusi was też wegańska wersja ryby po grecku. Jest bardzo soczysta i aromatyczna.

Pstrąg w migdałach wygląda elegancko
canva/4FR

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: