Energetyczny rosół Anny Lewandowskiej. Niebywałe, czym jest inspirowany
Rosół jest delikatną i bardzo smaczną zupą, która idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Anna Lewandowska przygotowuje go na podstawie kuchnię pięciu przemian, gotując składniki wyjątkowo długo. Dzięki temu danie wychodzi niezwykle esencjonalne i pomaga wzmocnić organizm. Będzie idealne przy zmiennej pogodzie. Spróbujecie?
Przyrządzenie rosołu inspirowanego kuchnią pięciu przemian wymaga stopniowego dodawania składników i naprawdę długiego gotowania. Na zrobienie tej potrawy trzeba zarezerwować sobie co najmniej 3 godziny. Wysiłek jednak jest tego wart. Bogaty w kolagen i aromatyczny rosół postawi was na nogi.
Przepis na rosół pięciu przemian wg Anny Lewandowskiej
Składniki:
3 litry wody
500 g wołowiny
pół kurczaka
3 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
1 większa cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki octu jabłkowego
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
sól w ilości do smaku
ugotowana kasza jaglana do podania
Przygotowanie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia. Następnie stopniowo — każdy składnik co minutę — dodajemy tymianek, kurkumę wołowinę, ocet jabłkowy i kminek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 90 minut.
Dodajemy kolejne produkty, stosując wspomnianą już zasadę 1 minuty oczekiwania. Zawartość garnka uzupełniamy o marchew, pietruszkę, cebule, selera naciowego i czosnek. Warzywa uprzednio obieramy, jeśli tego wymagają.
Kolejnymi składnikami, które trzeba dodać, są imbir, pieprz cayenne, liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz kurczak. Po wrzuceniu mięsa rosół gotujemy jeszcze przez kolejne 90 minut. Warzywa, przyprawy w całości oraz mięso usuwamy, a rosół podajemy z kaszą jaglaną.
Po inne przepisy na smakowite rosoły zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na esencjonalny rosół z piekarnika. Ten natomiast zdradza sposób na rozgrzewający specjał z dodatkiem ostrej papryki.
Źródło zdjęcia: canva/letty17
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: hpba