Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Energetyczny rosół Anny Lewandowskiej. Niebywałe, czym jest inspirowany

Energetyczny rosół Anny Lewandowskiej. Niebywałe, czym jest inspirowany

Energetyczny rosół Anny Lewandowskiej
canva/Foodiesfeed; TRICOLORS/East News

Rosół jest delikatną i bardzo smaczną zupą, która idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Anna Lewandowska przygotowuje go na podstawie kuchnię pięciu przemian, gotując składniki wyjątkowo długo. Dzięki temu danie wychodzi niezwykle esencjonalne i pomaga wzmocnić organizm. Będzie idealne przy zmiennej pogodzie. Spróbujecie?

Przyrządzenie rosołu inspirowanego kuchnią pięciu przemian wymaga stopniowego dodawania składników i naprawdę długiego gotowania. Na zrobienie tej potrawy trzeba zarezerwować sobie co najmniej 3 godziny. Wysiłek jednak jest tego wart. Bogaty w kolagen i aromatyczny rosół postawi was na nogi.

Przepis na rosół pięciu przemian wg Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 3 litry wody

  • 500 g wołowiny

  • pół kurczaka

  • 3 średnie marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • 1 większa cebula

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 liść laurowy

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • pół łyżeczki tymianku

  • pół łyżeczki kminku

  • pół łyżeczki imbiru

  • 1/4 łyżeczki kurkumy

  • szczypta pieprzu cayenne

  • sól w ilości do smaku

  • ugotowana kasza jaglana do podania

Przygotowanie:

Wodę doprowadzamy do wrzenia. Następnie stopniowo — każdy składnik co minutę — dodajemy tymianek, kurkumę wołowinę, ocet jabłkowy i kminek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 90 minut.

Dodajemy kolejne produkty, stosując wspomnianą już zasadę 1 minuty oczekiwania. Zawartość garnka uzupełniamy o marchew, pietruszkę, cebule, selera naciowego i czosnek. Warzywa uprzednio obieramy, jeśli tego wymagają.

Kolejnymi składnikami, które trzeba dodać, są imbir, pieprz cayenne, liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz kurczak. Po wrzuceniu mięsa rosół gotujemy jeszcze przez kolejne 90 minut. Warzywa, przyprawy w całości oraz mięso usuwamy, a rosół podajemy z kaszą jaglaną.

Po inne przepisy na smakowite rosoły zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na esencjonalny rosół z piekarnika. Ten natomiast zdradza sposób na rozgrzewający specjał z dodatkiem ostrej papryki.

Kasza jaglana — zdrowy dodatek do rosołu
Kasza jaglana — zdrowy dodatek do rosołu

Źródło zdjęcia: canva/letty17

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram