Ewa Wachowicz pokazała patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zawsze wychodzi lekkie i puszyste
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ewy Wachowicz zachwyca wszystkich swoim wyjątkowym smakiem i pięknym wyglądem. Ciasto zapieczone z kruszonką i owocami sezonowymi to pyszny dodatek do kawy w leniwy, upalny weekend.
Ciasta drożdżowe zwykle są czasochłonne i dość wymagające- najpierw musimy przygotować zaczyn, następnie wyrabiać ręcznie przez kilkanaście minut i znowu czekać, aż ciasto urośnie. Ewa Wachowicz pokazała jednak patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Sekretem doskonale wyrośniętego ciasta drożdżowego bez wyrabiania jest wsypanie do miski składników w odpowiedniej kolejności i odstawienie jej na 3 godziny w suche, ciepłe miejsce. Ciasto po wyrośnięciu wystarczy przełożyć na blachę, dodać owoce i kruszonkę i zapiec.
Do ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy dodać ulubione owoce, mogą to być truskawki, śliwki, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest. Możemy również wymieszać wszystkie owoce, ciasto będzie smakować rewelacyjnie i zniknie w ciągu jednego dnia.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
szklanka oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki letniego mleka
100 g świeżych drożdży
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
Dodatkowo:
owoce
Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?
Do dużej miski dodaj składniki w następującej kolejności: pokrusz drożdże, dodaj cukier, cukier wanilinowy, rozmącone jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.
Nie mieszaj, przykryj jedynie świeżą ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na trzy godziny. W tym czasie przygotuj kruszonkę: masło utrzyj z cukrem i mąką na jednolitą masę, przygotuj również ulubione owoce.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładaj owoce, pokrusz kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45- 50 minut.
Przygotuj również pyszne i proste ciasto z truskawkami. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto- tu poznasz przepis na malinową chmurkę z malinami i migdałami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zpierwszegotloczenia.pl