Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ewa Wachowicz pokazała patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zawsze wychodzi lekkie i puszyste
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.07.2022 19:25

Ewa Wachowicz pokazała patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zawsze wychodzi lekkie i puszyste

Ewa Wachowicz pokazała patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zawsze wychodzi lekkie i puszyste
canva/Dar1930, Pawel Wodzynski/East News

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ewy Wachowicz zachwyca wszystkich swoim wyjątkowym smakiem i pięknym wyglądem. Ciasto zapieczone z kruszonką i owocami sezonowymi to pyszny dodatek do kawy w leniwy, upalny weekend.

Ciasta drożdżowe zwykle są czasochłonne i dość wymagające- najpierw musimy przygotować zaczyn, następnie wyrabiać ręcznie przez kilkanaście minut i znowu czekać, aż ciasto urośnie. Ewa Wachowicz pokazała jednak patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

Sekretem doskonale wyrośniętego ciasta drożdżowego bez wyrabiania jest wsypanie do miski składników w odpowiedniej kolejności i odstawienie jej na 3 godziny w suche, ciepłe miejsce. Ciasto po wyrośnięciu wystarczy przełożyć na blachę, dodać owoce i kruszonkę i zapiec.

Do ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy dodać ulubione owoce, mogą to być truskawki, śliwki, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest. Możemy również wymieszać wszystkie owoce, ciasto będzie smakować rewelacyjnie i zniknie w ciągu jednego dnia.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • szklanka oleju roślinnego

  • 3/4 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3/4 szklanki letniego mleka

  • 100 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mąki

Dodatkowo:

  • owoce

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Do dużej miski dodaj składniki w następującej kolejności: pokrusz drożdże, dodaj cukier, cukier wanilinowy, rozmącone jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.

Nie mieszaj, przykryj jedynie świeżą ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na trzy godziny. W tym czasie przygotuj kruszonkę: masło utrzyj z cukrem i mąką na jednolitą masę, przygotuj również ulubione owoce.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładaj owoce, pokrusz kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45- 50 minut.

Przygotuj również pyszne i proste ciasto z truskawkami. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto- tu poznasz przepis na malinową chmurkę z malinami i migdałami.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe
canva/Tomophafan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia.pl