Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fit wersja zupy ogórkowej. Zapomnij o kalorycznym składniku
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 19.09.2022 21:02

Fit wersja zupy ogórkowej. Zapomnij o kalorycznym składniku

Zupa ogórkowa
Canva / teine

Klasyczna wersja zupy ogórkowej kojarzy się z sytym, ale przez to nieco ciężkim i kalorycznym daniem. Łatwo jednak możemy ugotować jej lżejszy odpowiednik. Brak dodatku śmietany to tylko połowa sukcesu. Gdzie leży druga?

Aby zupa ogórkowa zasłużyła w pełni na miano fit, możemy zrezygnować z dodawania do niej ziemniaków. Czym można je zastąpić? Odpowiedź jest prosta. Świetnie sprawdzi się do tego kasza pęczak.

Przepis na zupę ogórkową w wersji fit

Składniki:

  • 1 litr bulionu z indyka lub warzywnego (przygotowanego wcześniej)

  • 3 starte ogórki kiszone

  • 2/3 szklanki soku z ogórków

  • 2 łyżki oliwy

  • 1/2 cebuli

  • 1 mały por

  • 1 marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • mały kawałek selera

  • 100 g kaszy pęczak podgotowanej w wodzie

  • listek laurowy i ziele angielskie

Jak ugotować pyszną i zdrową zupę ogórkową

W garnku do ugotowania zupy ogórkowej zeszklij na oliwie cebulę pokrojona w drobna kostkę. Następnie dodaj umytego i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Smaż warzywa przez ok. 3-4 minuty.

W międzyczasie przygotuj marchewkę oraz pietruszkę i selera. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do garnka i smaż wszystkie składniki na zupę ogórkową jeszcze przez kilka minut.

Do podsmażonych warzyw na zupę ogórkowa dodaj podgotowaną wcześniej kaszę oraz listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. Całość zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Gotuj ok. 15 minut, do momentu aż kasza będzie miękka.

Do ugotowanego wywaru na zupę ogórkową dołóż starte ogórki kiszone, w razie potrzeby dolej jeszcze sok z ogórków. Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Po tym czasie ewentualnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę ogórkową możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem lub natka pietruszki. Wypróbuj pyszną jarską wersję żurku. Dla miłośników mięsa proponujemy pożywną zupę z klopsikami.

Canva / BARRI12
Canva / BARRI12

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: