Gessler podała niezawodny przepis na naleśniki. Ich sekretem jest nieoczywisty składnik
Planujesz naleśniki na śniadanie? Magda Gessler podała niezawodny przepis na ciasto na naleśniki. Ich sekretem jest nieoczywisty składnik. Może też po niego sięgniesz i otrzymasz niezwykle smaczne danie? Jest szansa, że masz go w domu i dzięki temu zrobisz naleśniki, jak słynna restauratorka.
Naleśniki na śniadanie, naleśniki na deser. Niektórzy chętnie zjedzą je też na obiad, kolację, czy przekąskę. Wszystko zależy od tego, czym się je nadzieje. A tu możliwości naleśników są naprawdę ogromne. Przygotowane z tego samego ciasta, równie dobrze komponują się z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Warto skorzystać z tego szerokiego spektrum możliwości.
Gessler podała niezawodny przepis na naleśniki
Składniki:
2 szklanki mąki
3 jajka
duża szczypta soli
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie naleśników
Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajka, sól, mleko i gazowaną wodę. Mikserem lub rózgą wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut.
Jeśli po tym czasie ciasto zbytnio zgęstnieje, rozrzedź je, dolewając do niego trochę wody gazowanej lub mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietany.
Patelnię do smażenia naleśników rozgrzej. Posmaruj ją masłem klarowanym. Chochlą nalej na patelnię porcję ciasta. Rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch.
Naleśniki smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij z patelni, układaj w stosik. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, by naleśniki były bardziej puszyste, możesz je przez minutę smażyć pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywkę i dosmaż naleśnik z drugiej strony.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na naleśniki. Zobacz, jak zrobić naleśniki na kefirze, a także, jak przygotować naleśniki budyniowe.
Źródło zdjęcia: canva/SilviaJansen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ampnewsy.gotujmy