Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne na upały, orzeźwiające ciasto z arbuzem. Daj się mu oczarować i ochłodzić

Idealne na upały, orzeźwiające ciasto z arbuzem. Daj się mu oczarować i ochłodzić

Orzeźwiające ciasto z arbuzem
canva/thepiwko

Ciasto z arbuzem nie wymaga pieczenia, a doskonale orzeźwia i zachwyca wyglądem. Potrzebujecie zaledwie kilku składników i trochę cierpliwości, by wyczarować smaczny deser, który spodoba się całej rodzinie. Zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie?

Ciasto z arbuzem jest jednym z tych smakołyków, których zrobienie jest dziecinnie proste. Masę śmietanową połączymy z pysznym owocem i orzeźwiającą galaretką. Chrupiący spód z ciasteczek dopełni całości. Skusicie się?

Przepis na orzeźwiające ciasto z arbuzem

Do przygotowania deseru potrzebna będzie forma o wymiarach 24 cm x 24 cm.

Składniki:

  • kruche ciastka lub herbatniki do wyłożenia spodu formy

  • pół małego arbuza

  • pół litra dobrze schłodzonej śmietany kremówki

  • 250 g sera mascarpone

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 opakowania galaretki arbuzowej

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie ciasta arbuzowego bez pieczenia:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w niej spód z ciastek. Z miąższu arbuza usuwamy pestki, po czym kroimy go w kostkę. Śmietanę wlewamy do misy miksera i ubijamy ją przy pomocy miksera wraz z cukrem pudrem. W czasie ubijania porcjami dodajemy również ser mascarpone.

Żelatynę wsypujemy do kubka, zalewamy ja gorącą wodą i dokładnie rozpuszczamy. Studzimy ja, a nim zacznie się ścinać, dodajemy 2-3 łyżki ubitej masy śmietanowej i sprawnie mieszamy. Następnie przenosimy zawartość kubka do miski z masą i starannie łączymy składniki.

Powstały krem wykładamy na ciastka i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki, by całość się zestaliła. Na schłodzonej masie układamy plastry arbuza. Galaretki arbuzowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, rozprowadzając proszek w 3 szklankach wody.

Tężejący wyrób wylewamy na ciasto, po czym ponownie przenosimy je do lodówki. Po kilku godzinach — gdy całość stężeje — deser będzie gotowy do podania. Smacznego.

Po inne przepisy na znakomite ciasta bez pieczenia zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. rewelacyjną recepturę na desery inspirowane ulubionymi batonikami i pralinami m.in. smakowity Twix oraz Raffaello.

Ciasto z arbuzem jest znakomite
canva/thepiwko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se