Jajka sadzone na tostach. Prosty pomysł na szybkie śniadanie

Interesuje cię prosty pomysł na szybkie śniadanie? Zapraszamy na jajka sadzone na tostach. Ich przygotowanie zajmie ci mniej czasu, niż ugotowanie jajek, a całość będzie naprawdę pyszna. Potrawę możesz zrobić na kilka sposobów — wybierz najwygodniejszą dla siebie.
Jajka są bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Ważnym, bo pożywnym i wartościowym. Mają jednak też wiele innych zalet i dlatego często po nie sięgamy. Doskonale spajają składniki, więc dodajemy je do farszów, nadają puszystości, dlatego nie wyobrażamy sobie bez nich ciast. Są też po prostu smaczne, więc chętnie je smażymy i gotujemy.
Nie ma wątpliwości, że jajka najbardziej kojarzą nam się z porannym posiłkiem. Szybko i łatwo można je zamienić w coś pysznego i ciepłego, a takie śniadania zjadamy bardzo chętnie. Dziś powiemy wam, jak zrobić superproste jajka sadzone na tostach. Z pewnością wam posmakują.
Jak zrobić jajka sadzone na tostach?
Składniki dla 1 osoby:
2 kromki pieczywa tostowego
2 jajka
1 łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie jajek sadzonych na tostach
Sposób I. Na patelni rozpuść trochę masła. Wybij jajka, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu, aż białko się zetnie. Tosty zrumień w tosterze, posmaruj masłem, połóż na nich sadzone jajka, oprósz solą i pieprzem.
Sposób II. W każdym toście wytnij w środku krążek np. przy pomocy szklanki. Tosty zrumień z jednej strony na patelni z masłem. Obróć je na drugą stronę i wbij w wykrojone otwory jajka. Smaż na małym ogniu, aż białko się zetnie. Przed podaniem jajka posyp solą i pieprzem.
Sposób III. Tosty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy ostrożnie wybij jajko. Blachę z tostami wstaw do piekarnika o temp. 180-190 st. C i piecz do czasu, aż białka się zetną. Oprósz solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajko w koszulce, a także jajko po wiedeńsku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku



































