Smakosze.pl
sos beszamelowy

canva/repinanatoly

Jak przygotować sos beszamelowy? Aksamitny, znakomity do zapiekania warzyw

8 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dziś powiemy wam, jak przygotować sos beszamelowy. Wyjdzie aksamitny i delikatny, znakomity do zapiekania warzyw. Robi się go szybko i łatwo, z bardzo prostych składników. Potrzebujesz tylko masła, mąki i trochę płynu. Na jego bazie możesz też przygotować inne sosy.

Lato jest doskonałym czasem na przygotowanie zapiekanek na bazie warzyw. Wszak jest sezon na pyszne kalafiory, kalarepki, cukinie i papryki. Te i inne warzywa naprawdę świetnie nadają się do zapiekania. Wcześniej można je nadziać, dzięki czemu zamienią się w pożywne danie.

Jak zrobić zasmażkę?

Idealna zasmażka, która zagęści każdą zupę i wiele innych dań. Zdradzamy sekret najlepszych gospodyń

CZYTAJ DALEJ

Do zapiekania warzyw doskonale nadaje się sos beszamelowy. Dodaje im smaku, zapobiega wysuszeniu i ułatwia przyswajanie witamin. Dlatego za chwilę powiemy wam, jak zrobić sos beszamelowy. Będzie to przepis podstawowy, który możecie nieco odmienić różnymi dodatkami. Ale o tym na końcu.

Jak zrobić sos beszamelowy?

Składniki:

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • ok. 1/2 l mleka

  • gałka muszkatołowa

  • sól, biały pieprz

Przygotowanie sosu beszamelowego

W rondelku na średnim ogniu rozpuść masło. Gdy tylko zacznie się pienić, dodaj do niego mąkę. Całość krótko przesmaż, cały czas mieszając. Zwróć uwagę, by rozetrzeć wszelkie grudki.

Do składników w rondelku mieszając, wlewaj cienkim strumieniem mleko. Dobrze całość rozmieszaj, by składniki idealnie się połączyły.

Mieszając, podgrzewaj sos na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw go do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wskazówki:

  • Zamiast mleka do przygotowania sosu możesz użyć bulionu. Ewentualnie możesz go połączyć z winem.

  • Jeśli chcesz, by sos dobrze się ściął w czasie zapiekania, warto do niego dodać jajko. Można je wbić do gorącego sosu i energicznie wymieszać.

  • Sos beszamelowy będzie puszysty, jeśli połączysz go z żółtkiem, a na końcu z ubitym na sztywno białkiem.

  • Warzywa przeznaczone do zapiekania polej sosem beszamelowym, a potem posyp startym serem. Powierzchnia potrawy pięknie się zrumieni.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na zapiekankę ziemniaczaną pod beszamelem oraz na naleśniki po bolońsku.

warzywa zapiekane pod beszamelem

canva/nobtis


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >