Smakosze.pl
szarlotka sypana

Canva /A_Lein

Jak przygotować szarlotkę sypaną? Szybkie, przepyszne ciasto na pożegnanie lata

22 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Szarlotka sypana jest idealnym przepisem dla początkujących cukierników. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i w zasadzie nie może się nie udać. Przepis ten docenią też doświadczone gospodynie domowe, którym zależy na łatwym i szybkim przygotowaniu ciasta. Zapraszamy do sypania.

W przepisie na szarlotkę sypaną używamy w zasadzie samych suchych składników, układając z nich kolejne warstwy. Do tego dodatek jabłek i nieco masła. Będziecie zaskoczeni tym, jak prostym domowym ciastem może być szarlotka.

Rozgrzewająca kawa Anny Lewandowskiej

Lewandowska tak robi rozgrzewającą kawę. Idealny napój na chłodne dni

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niezwykłą szarlotkę sypaną

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy manny

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki cukru

  • 2 kg kwaskowych jabłek

  • kostka masła

  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić szybką i prostą szarlotkę sypaną?

Przygotuj jabłka na szarlotkę. Umyj je, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij je z soku, a następnie wymieszaj z połową szklanki cukru i cynamonem.

Do dużej miski wsyp kaszę manną, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystkie sypkie składniki na szarlotkę dokładnie wymieszaj. Uzyskaną mieszankę podziel na trzy równe części.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki oraz papier wysmaruj niewielką ilością masła. Następnie do formy wsyp 1/3 część mąki z dodatkami.

Na sypką warstwę szarlotki wyłóż połowę przygotowanych jabłek. Na jabłka wysyp drugą część składników ciasta. Potem wyłóż drugą warstwę jabłek i posyp ją ostatnią częścią sypkich składników.

Na wierzch szarlotki zetrzyj kostkę zimnego masła. Postaraj się, aby tłuszcz pokrywał wszystko równomierną warstwą. Szarlotkę wstaw do piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180 st. C. Ciasto jest gotowe, kiedy jego wierzch ładnie się zarumieni. Wypróbuj tę innowacyjną szarlotkę bez pieczenia. Ta szarlotka zaskoczy Cię owocowym smakiem.

Canva / YelenaYemchuk

Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >