Smakosze.pl

Canva /A_Lein

Jak przygotować szarlotkę sypaną? Szybkie, przepyszne ciasto na pożegnanie lata

22 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Szarlotka sypana jest idealnym przepisem dla początkujących cukierników. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i w zasadzie nie może się nie udać. Przepis ten docenią też doświadczone gospodynie domowe, którym zależy na łatwym i szybkim przygotowaniu ciasta. Zapraszamy do sypania.

W przepisie na szarlotkę sypaną używamy w zasadzie samych suchych składników, układając z nich kolejne warstwy. Do tego dodatek jabłek i nieco masła. Będziecie zaskoczeni tym, jak prostym domowym ciastem może być szarlotka.

Przepis na niezwykłą szarlotkę sypaną

Składniki:
  • 2 szklanki kaszy manny

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki cukru

  • 2 kg kwaskowych jabłek

  • kostka masła

  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić szybką i prostą szarlotkę sypaną?

Przygotuj jabłka na szarlotkę. Umyj je, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij je z soku, a następnie wymieszaj z połową szklanki cukru i cynamonem.

Do dużej miski wsyp kaszę manną, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystkie sypkie składniki na szarlotkę dokładnie wymieszaj. Uzyskaną mieszankę podziel na trzy równe części.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki oraz papier wysmaruj niewielką ilością masła. Następnie do formy wsyp 1/3 część mąki z dodatkami.

Na sypką warstwę szarlotki wyłóż połowę przygotowanych jabłek. Na jabłka wysyp drugą część składników ciasta. Potem wyłóż drugą warstwę jabłek i posyp ją ostatnią częścią sypkich składników.

Na wierzch szarlotki zetrzyj kostkę zimnego masła. Postaraj się, aby tłuszcz pokrywał wszystko równomierną warstwą. Szarlotkę wstaw do piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180 st. C. Ciasto jest gotowe, kiedy jego wierzch ładnie się zarumieni. Wypróbuj tę innowacyjną szarlotkę bez pieczenia . Ta szarlotka zaskoczy Cię owocowym smakiem .

Canva / YelenaYemchuk
Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >