Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować szarlotkę sypaną? Szybkie, przepyszne ciasto na pożegnanie lata
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 22.09.2022 12:56

Jak przygotować szarlotkę sypaną? Szybkie, przepyszne ciasto na pożegnanie lata

szarlotka sypana
Canva /A_Lein

Szarlotka sypana jest idealnym przepisem dla początkujących cukierników. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i w zasadzie nie może się nie udać. Przepis ten docenią też doświadczone gospodynie domowe, którym zależy na łatwym i szybkim przygotowaniu ciasta. Zapraszamy do sypania.

W przepisie na szarlotkę sypaną używamy w zasadzie samych suchych składników, układając z nich kolejne warstwy. Do tego dodatek jabłek i nieco masła. Będziecie zaskoczeni tym, jak prostym domowym ciastem może być szarlotka.

Przepis na niezwykłą szarlotkę sypaną

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy manny

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki cukru

  • 2 kg kwaskowych jabłek

  • kostka masła

  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić szybką i prostą szarlotkę sypaną?

Przygotuj jabłka na szarlotkę. Umyj je, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij je z soku, a następnie wymieszaj z połową szklanki cukru i cynamonem.

Do dużej miski wsyp kaszę manną, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystkie sypkie składniki na szarlotkę dokładnie wymieszaj. Uzyskaną mieszankę podziel na trzy równe części.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki oraz papier wysmaruj niewielką ilością masła. Następnie do formy wsyp 1/3 część mąki z dodatkami.

Na sypką warstwę szarlotki wyłóż połowę przygotowanych jabłek. Na jabłka wysyp drugą część składników ciasta. Potem wyłóż drugą warstwę jabłek i posyp ją ostatnią częścią sypkich składników.

Na wierzch szarlotki zetrzyj kostkę zimnego masła. Postaraj się, aby tłuszcz pokrywał wszystko równomierną warstwą. Szarlotkę wstaw do piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180 st. C. Ciasto jest gotowe, kiedy jego wierzch ładnie się zarumieni. Wypróbuj tę innowacyjną szarlotkę bez pieczenia. Ta szarlotka zaskoczy Cię owocowym smakiem.

Canva / YelenaYemchuk
Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: