Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka? Tani pomysł na obiad
Resztki po pieczonym kurczaku może nie wyglądają zbyt estetycznie, jednak można wykorzystać je w bardzo smaczny sposób. Dzisiaj pokazujemy jak zrobić soczyste kotlety z resztek kurczaka. Wystarczy oczyścić mięso z kości, pokroić je w kostkę, połączyć z ciastem i usmażyć. Danie jest pyszne, aromatyczne i, co najważniejsze, tanie.
Resztki pieczonego kurczaka to nie lada zagwozdka dla niejednego smakosza. Z jednej strony mało kto chce je jeść, z drugiej szkoda pozbyć się zupełnie dobrego mięsa. Dlatego przychodzimy z pomocą i zdradzamy przepis na kotlety, które doskonale je wykorzystują.
Jeśli chcesz nadać im wyjątkowego zapachu, dodaj do masy swoje ulubione przyprawy. W tym przypadku dobrze łączy się oregano, słodka papryka, suszony czosnek oraz świeże zioła.
Przepis na kotlety z resztek kurczaka
Składniki:
300 g resztek z kurczaka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka
2 jajka
sól
pieprz
olej
ewentualnie: ulubione przyprawy i zioła
Zacznij od oczyszczenia mięsa z kości oraz chrząstek, aby żaden twardy kawałek nie przedostał się do gotowej potrawy. Następnie posiekaj je w drobną kostkę równej wielkości i przełóż na bok.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich mleko i żółtka i dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj do masy pianę, aż całość połączy się.
Ciasto uzupełnij kurczakiem, dopraw solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i ziołami. Ponownie wymieszaj. Kotlety wykładaj na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.
Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя ULADZIMIR ZGURSKI
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: beszamel.se.pl; niedzielnykucharz