Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić panierkę rodem z KFC? Ta czynność jest kluczowa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.07.2023 21:39

Jak zrobić panierkę rodem z KFC? Ta czynność jest kluczowa

kurczak w panierce
Canva/Vladimir Mironov

Kurczaki w panierce z KFC mają wielu zwolenników. Zachwyca ich smak dania i wyjątkowo przyrządzona panierka. Jest ona pomarszczona i pyszna. Jak zrobić panierkę rodem z KFC? Jedna czynność ma kluczowe znaczenie. Koniecznie o niej pamiętaj. 

Kurczaki jak z KFC- lubicie?

Za kurczakami w panierce z KFC przepada wielu smakoszy na całym świecie. Połączenie mięsa drobiowego z oryginalną, pomarszczoną panierką daje pyszny efekt. To danie z KFC jest absolutnym hitem. Zajadają się nim smakosze na całym świecie.

Sieć KFC pilnie strzeże swoich receptur. Jednak składniki na kurczaka w panierce są łatwo dostępne i nie ma w nich żądnej tajemnej wiedzy. Wiele osób uważa, że specyficzna panierka jest efektem pokruszenia płatków kukurydzianych. Jednak nic z tych rzeczy. To nie płatki kukurydziane.

W Turcji tak radzą sobie z upałami. Nic nie gasi pragnienia jak ten napój z 3 składników

Jak zrobić panierkę rodem z KFC?

Panierka do kurczaków z KFC jest przygotowana z mąki, jajek i mleka. Cała tajemnica na przygotowanie pomarszczonej panierki tkwi w czynności, jaką trzeba wykonać. Kawałki kurczaka przekładamy do miski z ciastem i mieszamy. 4-5 kawałków wkładamy do pojemnika z mąką, przykrywamy i energicznie potrząsamy. 

Chodzi konkretnie o tę czynność, czyli energiczne potrząsanie. W ten sposób powstanie słynna pofałdowana panierka. Kawałki kurczaka należy smażyć w głębokim oleju- aż będą ciemnozłote. Po smażeniu kurczaka trzeba go odsączyć na ręczniku papierowym.

Jak przygotować kurczaka jak z KFC?

Składniki:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • panierka: 2 szklanki maki pszennej, łyżeczka słodkiej papryki, sól

Mięso kroimy na kawałki i odstawiamy do marynaty na całą noc do lodówki. Wyjmujemy na 30 minut przed smażeniem. Do miski wbijamy jajka, dwa rodzaje mąki, miksujemy i stopniowo dolewamy mleka. 

Składniki panierki mieszamy w pojemniku, kawałki kurczaka przełóż do miski z ciastem, wymieszaj. Następnie kilka kawałków włóż do pojemnika z mąką, przykryj i energicznie mieszaj. Smaż- aż kurczak będzie ciemnozłoty. Pisaliśmy o pysznym kurczaku ze szparagami. Podawaliśmy też przepis na aromatyczne kotlety z kurczaka. 

kurczak w panierce
Canva/vvoevale

Źródło: kulinarnapolska.org