Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10
Gołąbki z mięsem to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Aromatyczny farsz i delikatne liście kapusty polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym to doskonałe połączenie. Nie wszyscy jednak wiedzą, jakie mięso jest najlepsze do gołąbków.
Do gołąbków zwykle dodajemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo- wołowe. Najlepszy farsz do gołąbków przygotujemy jednak z mięsa drobiowego, a dokładnie z udźca z indyka. Mięso wystarczy zmielić z ryżem, cebulką, czosnkiem i masłem, a następnie doprawić do smaku suszonym tymiankiem i majerankiem.
Tak przygotowany farsz nie ma sobie równych, jest idealnie doprawiony i delikatny, a sam indyk jest niezwykle soczysty. Wiele osób rezygnuje z przygotowania gołąbków ze względu na długie parzenie kapusty, kapustę możemy jednak sparzyć błyskawicznie w mikrofalówce.
Do gołąbków z mięsem z indyka podajmy domowy sos pomidorowy lub pieczarkowy. Gołąbki możemy również podać z kwaśną śmietaną, ziemniakami, chlebem i każdym, ulubionym dodatkiem. Gołąbki będą gotowe po godzinie gotowania w bulionie.
Gołąbki z mięsem z indyka i ryżem, lepszych nie jadłeś
Składniki:
kapusta
3 szklanki bulionu drobiowego
Składniki na farsz:
700 g udźca z indyka bez kości
woreczek ryżu
2 ząbki czosnku
duża cebula
pół łyżeczki suszonego majeranku
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz
łyżka masła
Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Jak zrobić najsmaczniejsze gołąbki?
Sparz kapustę- tu poznasz szybki sposób na jędrne, elastyczne liście w kilka sekund. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle, przełóż do miski. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, ostudź, indyka pokrój na mniejsze kawałki.
Indyka, ryż, cebulę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski, dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Farsz przekładaj na liście, zawiń.
Do garnka włóż niewykorzystane liście kapusty, poukładaj gołąbki, wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Podaj z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i ziemniakami, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tarta z cukinią i serem feta. Lekki i pyszny obiad w sam raz na upały
Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami
Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz hitem są kotlety gyros. Mamy przepis
Źródło: gotujmy