Smakosze.pl
Zupa ogórkowa

canva/ Aneta_Gu, Getty Images

Jakie przyprawy dodawać do zupy ogórkowej?

23 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa ogórkowa jest klasyką polskich zup, jednak niektórzy ciągle nie wiedzą jakie przyprawy są kluczowe, aby ugotować ją w najlepszy sposób. Podstawą jest koperek, lubczyk oraz pietruszka. Takie połączenie daje pewność, że danie wyjdzie obłędnie pyszne.

Zupa ogórkowa bez lubczyku nie jest doskonała. Przyprawa ta nadaje jej charakterystyczny smak, a także podkreśla umami, czyli smak mięsny. Wystarczy dodać jej odrobinę, aby natychmiast zauważyć różnicę.

Pietruszka z kolei pozwala uzyskać wyrazisty i lekko korzenny posmak, co wykorzystywane jest w praktycznie wszystkich wywarach. Zarówno korzeń, jak i liście warto wrzucić do bulionu w sporej ilości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Koperek jest za to swojego rodzaju "kropką nad i" ogórkowej, jak i wielu innych zup. Należy dodawać go pod sam koniec, najlepiej bezpośrednio przed podaniem, aby nie zatracić jego specyficznego, ziołowego aromatu.

Kiszona kapusta wyjdzie idealnie

Prosty sposób na kiszoną kapustę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałą i prostą zupę ogórkową

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 3 litry wody

  • 3 marchewki

  • 2 małe pietruszki

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziela angielskie

  • 1 łyżka lubczyku

  • 3 ząbki czosnku

  • 8 średnich ziemniaków

  • 8 sporych ogórków kiszonych

  • ½ szklanki wody z ogórków kiszonych

  • sól

  • pieprz

  • ½ szklanki śmietany 18%

Włóż żeberka do garnka i zalej je wodą. Dodaj do mięsa ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, ząbki czosnku i zacznij gotować na średnim ogniu. Po około 45 minutach dodaj do garnka startą marchewkę oraz pietruszkę i gotuj przez 15 minut. 

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj kolejne 15 minut. Następnie do wywaru wrzuć starte ogórki, dopraw zupę solą i pieprzem. Całość wzbogacamy o sok po kiszeniu ogórków i gotujemy przez 5 minut. Zahartowaną gorącym wywarem śmietanę, dodaj do zupy. Przy rozlewaniu do talerzy, każdą porcję posyp świeżo siekanym koperkiem. Smacznego.

Zupa ogórkowa

Źródło: canva/dziewul, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >