Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Bardzo łatwo o fatalną pomyłkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.04.2022 21:25

Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Bardzo łatwo o fatalną pomyłkę

Zupa ogórkowa
canva/Dar1930

Zupa ogórkowa to pomysł na zdrowe, pożywne i przede wszystkim pyszne danie dla całej rodziny. Wystarczy jednak jeden błąd, a zupa zupełnie straci swój smak. Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?

Nie ma chyba smaczniejszej zupy od tradycyjnej, domowej ogórkowej gotowanej na mięsie i z dużą ilością warzyw. Zupa, niezależnie od tego, czy z ziemniakami, ryżem, czy kaszą, zawsze smakuje rewelacyjnie, jeśli będziemy pamiętać o bardzo ważnym szczególe.

Do zupy możesz wykorzystać gotowy przecier ogórkowy, jednak gorąco polecam przygotować danie z domowych ogórków kiszonych, będzie wtedy najsmaczniejsza. Do zupy koniecznie dodaj również wodę po ogórkach, a danie będzie wyraźne i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?

Zupa ogórkowa jest prostą zupą, którą jednak równie łatwo zepsuć. Jeśli za wcześnie dodamy do wywaru ogórki kiszone i wodę po ogórkach, zupa straci smak i kwaskowatość, za którą właśnie tak uwielbiamy to danie.

Ogórki kiszone dodajemy zawsze pod koniec gotowania, kiedy wszystkie warzywa, włącznie z ziemniakami, są już miękkie, a wywar aromatyczny. Ogórki gotujemy kilka minut, następnie wlewamy wodę po ogórkach i calość zabielamy śmietaną- tak przygotowana zupa będzie wyśmienita.

Przepis na zupę ogórkową

Składniki na około 5 porcji:

  • ćwiartka z kurczaka

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 4 większe ziemniaki

  • 6 ogórków kiszonych

  • cebula

  • szklanka wody po kiszonych ogórkach

  • łyżka śmietany 18% do zabielenia zupy

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • koperek

Jak zrobić zupę ogórkową?

Mięso umyj, oczyść i włóż do większego garnka, wlej 2 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny, zdejmij je. Do garnka włóż cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, aby powstał wywar.

Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemiaki, gotuj, aż będą miękkie, następnie dodaj starte na tarce ogórki kiszone i gotuj kolejne 10 minut. Na końcu wlej wodę po ogórkach, zupę zabiel śmietaną, oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na potrawkę z mięsa i warzyw po rosole.

Ogórki kiszone w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/ bit245

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram