Sycące, zachwycające smakiem placki ziemniaczane z twarogiem
Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, a przy tym niezwykle sycące placki ziemniaczane? Właśnie taki specjał uzyskacie, dodając do masy ziemniaczanej twarogu. Usmażycie je z łatwością, a przyjemnie pikantny smak zostanie z wami na długo. Spróbujcie koniecznie.
Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzać je w wersji z płatkami owsianymi czy szpinakiem. Tym razem prezentujemy recepturę na ten specjał z dodatkiem pysznego białego twarogu. Tak sycących placków jeszcze nie jedliście.
Przepis na smaczne placki ziemniaczane z twarogiem
Składniki:
500 g ziemniaków
150 g twarogu półtłustego
2 jaja
pół niedużej cebuli
2 średnie ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, siekamy i delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przenosimy do dużej miski i studzimy. Ziemniaki także obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Następnie odciskamy je przez gazę, płyn zbierając w osobnej misce. Pulpę ziemniaczaną wkładamy do miski z cebulą, wodę odstawiamy na bok — chcemy, by zawarta w niej skrobia osiadła na dnie.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy go do ziemniaków wraz z jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Wodę znad skrobi ostrożnie zlewamy, a osadzony proszek dodajemy do masy na placki wraz z mąką.
Dokładnie mieszamy, a jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze trochę mąki. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oleju i przy pomocy łyżki formujemy placki. Smażymy je na złoto z obu stron. Przed podaniem placki osuszamy z nadmiaru oleju.
Źródło zdjęcia: canva/rusak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: dietamojapasja