Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycące, zachwycające smakiem placki ziemniaczane z twarogiem

Sycące, zachwycające smakiem placki ziemniaczane z twarogiem

Placki ziemniaczane z twarogiem
canva/JackF

Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, a przy tym niezwykle sycące placki ziemniaczane? Właśnie taki specjał uzyskacie, dodając do masy ziemniaczanej twarogu. Usmażycie je z łatwością, a przyjemnie pikantny smak zostanie z wami na długo. Spróbujcie koniecznie.

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzać je w wersji z płatkami owsianymi czy szpinakiem. Tym razem prezentujemy recepturę na ten specjał z dodatkiem pysznego białego twarogu. Tak sycących placków jeszcze nie jedliście.

Przepis na smaczne placki ziemniaczane z twarogiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 150 g twarogu półtłustego

  • 2 jaja

  • pół niedużej cebuli

  • 2 średnie ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy i delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przenosimy do dużej miski i studzimy. Ziemniaki także obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Następnie odciskamy je przez gazę, płyn zbierając w osobnej misce. Pulpę ziemniaczaną wkładamy do miski z cebulą, wodę odstawiamy na bok — chcemy, by zawarta w niej skrobia osiadła na dnie.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy go do ziemniaków wraz z jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Wodę znad skrobi ostrożnie zlewamy, a osadzony proszek dodajemy do masy na placki wraz z mąką.

Dokładnie mieszamy, a jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze trochę mąki. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oleju i przy pomocy łyżki formujemy placki. Smażymy je na złoto z obu stron. Przed podaniem placki osuszamy z nadmiaru oleju.

Twaróg w misce
Dodajecie do ziemniaków twarogu, a placki będą wyjątkowo delikatne

Źródło zdjęcia: canva/rusak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dietamojapasja

Zapraszamy na nasz Instagram