Kluski śląskie robię zgodnie z metodą czwórek. Nie ma opcji, że coś się nie uda

Kluski śląskie, na Śląsku zwane po prostu kluskami, to nie tylko tradycyjne składniki. To także prosta technika, która pomaga zapamiętać właściwe proporcje składników i z łatwością je odmierzyć. Oto jak robią to doświadczone gospodynie.
Kluski śląskie i spółka
W asortymencie dań mącznych kuchni polskiej jest wiele klusek. Ślązaczki i Ślązacy używają jednak tego słowa wyłącznie na jeden produkt, wytwarzany tylko z gotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej. Zakazane są dodatki takie jak mąka pszenna, bo dania powstałe z ich użyciem mają już inne, swoje własne nazwy.
Aby ułatwić sobie przygotowanie klusek, gospodynie wypraktykowały idealny sposób. Pomaga on zapamiętać proporcje ziemniaków do mąki ziemniaczanej. Wiąże się z zastosowaniem specyficznej praktyki podczas przygotowywania ziemniaczanego ciasta.
Podziel ziemniaki na cztery części
Oczywiście kluski śląskie to nie tylko odpowiedni skład produktów, lecz także kształt gotowego dania. Kluski formujemy w małe kulki, a pośrodku wgniatamy palcem niewielkie wgłębienie. To właśnie ono odpowiada za to, że do klusek tak doskonale przywiera sos z mięsa, z którym je podajemy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- Mąka ziemniaczana – według zasady czwórek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Zasada czwórek w kluskach śląskich
Wyszorowane ziemniaki gotujemy do miękkości i odstawiamy do przestudzenia. Obieramy ze skórek i przeciskamy przez praskę. Umieszczamy masę ziemniaczaną w misce i uklepujemy.
Wyrównaną masę dzielimy na cztery części, rysując na niej krzyż. Jedną z tych ćwiartek wyjmujemy i kładziemy obok. W zagłębienie po wyjętej części nasypujemy mąkę ziemniaczaną.
Do masy wbijamy jajko i dodajemy sól. Zagniatamy wszystko, razem z odłożoną na bok partią ziemniaków. Mieszamy, aż wszystko połączy się w jednolitą masę.
Kulki formujemy rękami posypanymi mąką. Lekko spłaszczamy, wgniatamy i układamy w garnku z osolonym wrzątkiem. Kluski gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na siekane kotlety drobiowe i kiełbasę gołąbkową.



































