Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Koniec z gotowaniem ziemniaków w wodzie. Jeden sposób bije na głowę wszystkie inne

Koniec z gotowaniem ziemniaków w wodzie. Jeden sposób bije na głowę wszystkie inne

Gotowanie ziemniaków na parze
canva/saruservice

Gotowanie ziemniaków na parze będzie świetną alternatywą dla przygotowywania warzywa w wodzie. Technika jest prosta, a pozwoli na zachowanie cennych składników odżywczych. Wcale też nie wymaga specjalnych narzędzi, a efekty są znakomite.
 

Przyrządzanie ziemniaków nie musi być nudne

Jeśli zawsze wrzucacie oczyszczone warzywa do osolonego wrzątku i po prostu czekacie, aż zmiękną, spróbujcie choć raz przygotować je na parze. Zaręczamy, że będą zdecydowanie delikatniejsze i przyjemniej sypkie. W tej formie też są zdecydowanie bardziej bogate w substancje odżywcze.

Choć na rynku znaleźć można wiele urządzeń przeznaczonych do gotowania bez zanurzania produktów w płynie, wcale nie będą one konieczne, by uzyskać smakowite ziemniaki. Można kupić jedynie szklaną nakładkę na garnek albo też skorzystać z sitka. Wyjaśniamy krok po kroku, jak przyrządzić pyszny dodatek do obiadu.

Jest toksyczny i może powodować zatrucie. Dietetyk ostrzega przed takim ryżem

Jak powinno wyglądać gotowanie ziemniaków na parze?

Umyte i ewentualnie obrane ziemniaki wystarczy ułożyć na sicie lub w specjalnej nakładce do gotowania na parze i umieścić nad garnkiem z wrzątkiem, tak aby dno użytego „rozszerzenia” nie dotykało płynu. Całość trzeba jeszcze przykryć pokrywką i postawić na kuchence na niezbyt dużym ogniu.

Czas przyrządzania będzie zależał od wielkości bulw. Najszybciej gotowe będą nieduże ziemniaki, którymi cieszyć będziemy mogli się już po około 20 minutach.

Większe okazy przyrządzać będziemy mniej więcej przez 30 minut. Oczywiście należy na bieżąco kontrolować stan warzyw, by ich nie rozgotować. Warto też zadbać, by wszystkie gotowane warzywa miały zbliżoną wielkość.

Jeśli chcemy skrócić gotowanie ziemniaków na parze, warto wcześniej pokroić je w kostkę, słupki lub niezbyt grube plastry. Rozdrobnione warzywo będziemy wtedy mogli podać już po mniej więcej kwadransie przyrządzania.
 

Z czym podać ziemniaki gotowane na parze?

Prostym sposobem na wzbogacenie dodatku będzie polanie ich masłem, na którym delikatnie podsmażone zostało kilka ząbków czosnku. Możemy też zdecydować się na oliwę z oliwek podgrzewaną ze świeżymi ziołami np. z rozmarynem czy szałwią.

Do ziemniaków przyrządzanych na parze możemy podać dowolne kotlety np. schabowe w panierce z chipsów czy warzywne z marchewki. Obiad warto też uzupełnić soczystą surówką. Szczególnie polecamy chińską z kapusty białej — smakuje lepiej niż z niejednej restauracji.

Gotowanie ziemniaków na parze jest proste.png

canva/Sanny11