Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone nadziewane topionym serem. Obiad z pyszną niespodzianką
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.07.2022 15:20

Kotlety mielone nadziewane topionym serem. Obiad z pyszną niespodzianką

Kotlety mielone nadziewane topionym serem. Obiad z pyszną niespodzianką
canva/minadezhda

Kotlety mielone z serkiem topionym są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Mięso mielone jest doskonale wyrobione, a dzięki niezwykłemu nadzieniu z topionego sera kotlety są jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.

Kotlety mielone z serkiem topionym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnie wyrobionego, delikatnego mięsa, jest dolanie zimnej wody podczas wyrabiania masy. Im dłużej będziesz wyrabiać wieprzowinę z resztą składników, tym kotlety będą smaczniejsze.

Do nadziewania kotletów mielonych z serkiem topionym wykorzystaj serki z suszonymi ziołami lub szczypiorkiem, są bardzo aromatyczne, a zioła rewelacyjnie doprawiają również mięso. Jeśli chcesz zrobić kotlety z serka śmietankowego, do masy mięsnej dodaj zioła prowansalskie.

Kotlety mielone z serkiem topionym smaż na średnio rozgrzanym oleju przez około 15 minut, nie przykrywaj patelni i nie kładź na niej zbyt dużej ilości mięsa. Kotlety, które podczas smażenia będą się stykać, zaczną się dusić i nie będą miały chrupiącej skórki.

Kotlety mielone z serkiem topionym w środku zaskoczą całą rodzinę

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • cebula

  • duży ząbek czosnku

  • jajko

  • czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia

  • pół łyżeczki soli, pieprz

  • 1/4 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 2 serki topione z ziołami

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić pyszne kotlety mielone nadziewane topionym serem? Są soczyste i pełne smaku

Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce, przełóż do miski, kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Do miski przełóż również mięso mielone, kajzerkę, wbij jajko, dodaj pieprz, sól. Masę wyrabiaj ręcznie, dolewając stopniowo zimną wodę.

Serki topione pokrój na mniejsze kawałki. Urwij kawałek masy mięsnej, rozpłaszcz ją, w środek włóż serek topiony i uformuj kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut.

Kotlety mielone z serkiem topionym podaj z ziemniakami z koperkiem i surówką. Gorąco polecam mizerię, buraki z chrzanem, ogórki kiszone i surówkę z kapusty pekińskiej, smacznego.

Kotlety mielone z serkiem topionym
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: