Kotlety mielone nadziewane topionym serem. Obiad z pyszną niespodzianką
Kotlety mielone z serkiem topionym są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Mięso mielone jest doskonale wyrobione, a dzięki niezwykłemu nadzieniu z topionego sera kotlety są jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.
Kotlety mielone z serkiem topionym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnie wyrobionego, delikatnego mięsa, jest dolanie zimnej wody podczas wyrabiania masy. Im dłużej będziesz wyrabiać wieprzowinę z resztą składników, tym kotlety będą smaczniejsze.
Do nadziewania kotletów mielonych z serkiem topionym wykorzystaj serki z suszonymi ziołami lub szczypiorkiem, są bardzo aromatyczne, a zioła rewelacyjnie doprawiają również mięso. Jeśli chcesz zrobić kotlety z serka śmietankowego, do masy mięsnej dodaj zioła prowansalskie.
Kotlety mielone z serkiem topionym smaż na średnio rozgrzanym oleju przez około 15 minut, nie przykrywaj patelni i nie kładź na niej zbyt dużej ilości mięsa. Kotlety, które podczas smażenia będą się stykać, zaczną się dusić i nie będą miały chrupiącej skórki.
Kotlety mielone z serkiem topionym w środku zaskoczą całą rodzinę
Składniki:
500 g wieprzowego mięsa mielonego
cebula
duży ząbek czosnku
jajko
czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
pół łyżeczki soli, pieprz
1/4 szklanki zimnej wody
Dodatkowo:
2 serki topione z ziołami
bułka tarta do obtoczenia
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić pyszne kotlety mielone nadziewane topionym serem? Są soczyste i pełne smaku
Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce, przełóż do miski, kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Do miski przełóż również mięso mielone, kajzerkę, wbij jajko, dodaj pieprz, sól. Masę wyrabiaj ręcznie, dolewając stopniowo zimną wodę.
Serki topione pokrój na mniejsze kawałki. Urwij kawałek masy mięsnej, rozpłaszcz ją, w środek włóż serek topiony i uformuj kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut.
Kotlety mielone z serkiem topionym podaj z ziemniakami z koperkiem i surówką. Gorąco polecam mizerię, buraki z chrzanem, ogórki kiszone i surówkę z kapusty pekińskiej, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa
Obłędny kalafior w cieście naleśnikowym. Sekret cudownego smaku tkwi w 1 przyprawie
Cukinia po meksykańsku smakuje lepiej nawet od ogórków. Nigdy nie pomyślisz o innych przetworach