Przepis na proste kotlety mielone w koreańskim stylu. Powiew orientu w Twojej kuchni
W kuchni warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. Dziś prezentujemy zatem orientalne kotlety mielone. Od naszych tradycyjnych kotletów odróżnia je rodzaj mięsa z którego są przygotowywane, a także niecodzienny dobór dodatków. Czy zdarzyło się Wam kiedyś robić kotlety mielone z dodatkiem cukru?
Koreańskie kotlety mielone, zwane tteok galbi, zwyczajowo przygotowuje się w mięsa wołowego. W mięsnej masie, poza sporą porcją cukru, ląduje też sos sojowy, olej sezamowy i białe wino. Ten koreański wariant kotletów mielonych najlepiej serwować równie nietypowo, w towarzystwie ryżu.
Przepis na orientalne kotlety mielone
1/2 kg mielonego mięsa wołowego
5 łyżek sosu sojowego
3-4 łyżki słodkiego białego wina
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki cukru
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 łyżeczka płatków chilli
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować koreańskie kotlety mielone?
Paprykę czerwoną umyj, następnie usuń z niej gniazda nasienne, następnie pokrój ją w drobną kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Przygotowane warzywa wymieszaj z mięsem na kotlety mielone. Wyrabiaj całość do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie dodaj też płatki chilli oraz sól i pieprz do smaku. Mięso podziel na porcje i uformuj z niego kotlety mielone.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Smaż kotlety mielone z obu stron na wolnym ogniu. Mięso możesz też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10-15 minut.
Orientalne smaki odnajdziesz też w tych wyśmienitych żeberkach. Gorąco polecamy również przepis na słodko-kwaśnego kurczaka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyśmienity barszcz ukraiński. Niesamowicie pożywna zupa z burakami
Śliwki pod kruszonką. Doskonały deser zachwyca smakiem i prostotą
Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie