Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na proste kotlety mielone w koreańskim stylu. Powiew orientu w Twojej kuchni
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 13.09.2022 13:49

Przepis na proste kotlety mielone w koreańskim stylu. Powiew orientu w Twojej kuchni

koreańskie kotlety mielone
Canva / Yana Gayvoronskaya

W kuchni warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. Dziś prezentujemy zatem orientalne kotlety mielone. Od naszych tradycyjnych kotletów odróżnia je rodzaj mięsa z którego są przygotowywane, a także niecodzienny dobór dodatków. Czy zdarzyło się Wam kiedyś robić kotlety mielone z dodatkiem cukru?

Koreańskie kotlety mielone, zwane tteok galbi, zwyczajowo przygotowuje się w mięsa wołowego. W mięsnej masie, poza sporą porcją cukru, ląduje też sos sojowy, olej sezamowy i białe wino. Ten koreański wariant kotletów mielonych najlepiej serwować równie nietypowo, w towarzystwie ryżu.

Przepis na orientalne kotlety mielone

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • 3-4 łyżki słodkiego białego wina

  • 3 łyżki oleju sezamowego

  • 3 łyżki cukru

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 duża cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 1 łyżeczka płatków chilli

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować koreańskie kotlety mielone?

Paprykę czerwoną umyj, następnie usuń z niej gniazda nasienne, następnie pokrój ją w drobną kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Przygotowane warzywa wymieszaj z mięsem na kotlety mielone. Wyrabiaj całość do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie dodaj też płatki chilli oraz sól i pieprz do smaku. Mięso podziel na porcje i uformuj z niego kotlety mielone.

Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Smaż kotlety mielone z obu stron na wolnym ogniu. Mięso możesz też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10-15 minut.

Orientalne smaki odnajdziesz też w tych wyśmienitych żeberkach. Gorąco polecamy również przepis na słodko-kwaśnego kurczaka.

Canva / Nungning20
Canva / Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: