Smakosze.pl

canva/Buriy

Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone. Obiad w najlepszym wydaniu

26 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Próbowaliście kiedyś kotletów po parysku? Delikatne mięso kurczaka obtoczone jedynie w mące i jaju smakuje wyśmienicie. Przyrządzenie dania jest niezwykle proste i nie zajmie wiele czasu. Efekty przyjemnie was zaskoczą, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?

Kotlety po parysku inaczej nazywane są też kotletami słonecznymi lub jajecznymi. Mięso obtoczone jedynie w mące i jaju jest soczyste i ma piękny, przypominający właśnie promienie słońca, żółty kolor. Danie zachwyca nie tylko wyglądem. Skusicie się?

Przepis na znakomite kotlety po parysku

Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • 2 jaja

  • mąka pszenna

  • 1-2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować kotlety po parysku? Prościej przyrządzić kurczaka się nie da

Pierś z kurczaka oczyszczamy i rozcinamy ją na pół. Delikatnie rozbijamy gładką stroną tłuczka. Mięso nacieramy obranymi i rozciętymi na pół ząbkami czosnku. Możemy też skorzystać z czosnku granulowanego.

Piersi posypujemy również kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, po czym zanurzamy je w roztrzepanym jaju. Smażymy je na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju.

Gdy pierwsza strona się zrumieni, obracamy mięso i polewamy je jajkiem. Kotlety po parysku podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Świetna będzie też kremowa marchewka z groszkiem .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie kurczaka. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić z niego kotlety w stylu gyros . Ten natomiast zdradza sekret domowej wersji KFC .

Kotlety po parysku są wyśmienite i piękne
canva/Buriy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Czytaj więcej >

Przepisy

Piernikowy sernik to najlepsze ciasto na święta. Wreszcie pogodzi całą rodzinę
Czytaj więcej >

Przepisy

Takie ciasteczka robiono przed laty w każdym polskim domu. Zaskakuje 1 składnik, dziś mało kto go pamięta
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >