Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone. Obiad w najlepszym wydaniu

Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone. Obiad w najlepszym wydaniu

Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone
canva/Buriy

Próbowaliście kiedyś kotletów po parysku? Delikatne mięso kurczaka obtoczone jedynie w mące i jaju smakuje wyśmienicie. Przyrządzenie dania jest niezwykle proste i nie zajmie wiele czasu. Efekty przyjemnie was zaskoczą, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?

Kotlety po parysku inaczej nazywane są też kotletami słonecznymi lub jajecznymi. Mięso obtoczone jedynie w mące i jaju jest soczyste i ma piękny, przypominający właśnie promienie słońca, żółty kolor. Danie zachwyca nie tylko wyglądem. Skusicie się?

Przepis na znakomite kotlety po parysku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • 2 jaja

  • mąka pszenna

  • 1-2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować kotlety po parysku? Prościej przyrządzić kurczaka się nie da

Pierś z kurczaka oczyszczamy i rozcinamy ją na pół. Delikatnie rozbijamy gładką stroną tłuczka. Mięso nacieramy obranymi i rozciętymi na pół ząbkami czosnku. Możemy też skorzystać z czosnku granulowanego.

Piersi posypujemy również kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, po czym zanurzamy je w roztrzepanym jaju. Smażymy je na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju.

Gdy pierwsza strona się zrumieni, obracamy mięso i polewamy je jajkiem. Kotlety po parysku podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Świetna będzie też kremowa marchewka z groszkiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie kurczaka. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić z niego kotlety w stylu gyros. Ten natomiast zdradza sekret domowej wersji KFC.

Kotlety po parysku są wyśmienite i piękne
canva/Buriy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: