Smakosze.pl
Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone

canva/Buriy

Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone. Obiad w najlepszym wydaniu

26 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Próbowaliście kiedyś kotletów po parysku? Delikatne mięso kurczaka obtoczone jedynie w mące i jaju smakuje wyśmienicie. Przyrządzenie dania jest niezwykle proste i nie zajmie wiele czasu. Efekty przyjemnie was zaskoczą, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?

Kotlety po parysku inaczej nazywane są też kotletami słonecznymi lub jajecznymi. Mięso obtoczone jedynie w mące i jaju jest soczyste i ma piękny, przypominający właśnie promienie słońca, żółty kolor. Danie zachwyca nie tylko wyglądem. Skusicie się?

bigos

Szybki bigos w sam raz na ciepłe dni. Bez dodatku kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite kotlety po parysku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • 2 jaja

  • mąka pszenna

  • 1-2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować kotlety po parysku? Prościej przyrządzić kurczaka się nie da

Pierś z kurczaka oczyszczamy i rozcinamy ją na pół. Delikatnie rozbijamy gładką stroną tłuczka. Mięso nacieramy obranymi i rozciętymi na pół ząbkami czosnku. Możemy też skorzystać z czosnku granulowanego.

Piersi posypujemy również kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, po czym zanurzamy je w roztrzepanym jaju. Smażymy je na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju.

Gdy pierwsza strona się zrumieni, obracamy mięso i polewamy je jajkiem. Kotlety po parysku podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Świetna będzie też kremowa marchewka z groszkiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie kurczaka. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić z niego kotlety w stylu gyros. Ten natomiast zdradza sekret domowej wersji KFC.

Kotlety po parysku są wyśmienite i piękne

canva/Buriy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >