Kruche, niesamowite smakowite ciasto na pierogi na kefirze
Ruskie o doskonale doprawionym farszu w przyjemnie miękkim cieście skuszą niemalże każdego. Użyjcie kefiru, a nie będziecie mieli problemu z lepieniem i zapomnicie o rozklejających się podczas gotowania pierogach. Sprawdźcie nowy przepis na naprawdę plastyczne ciasto z niebiańsko smacznym klasycznym farszem.
Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków. Teraz na tapet bierzemy kultowe ruskie i proponujemy wam pyszną modyfikację obiadowego klasyka. Do ciasta dodajcie kefiru, a wyjdzie delikatne jak nigdy wcześniej, doskonale uzupełniając smak serowo-ziemniaczanego farszu.
Przepis na wyborne pierogi ruskie z dodatkiem kefiru
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
2 duże opakowania kefiru
szczypta soli
Składniki na farsz:
1- 1,5 kg mączystych ziemniaków
2 średnie cebule
250 - 300 g twarogu półtłustego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny soli.
Składniki farszu łączymy ze sobą jeszcze, gdy ziemniaki są gorące. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Z kefiru i mąki wyrabiamy ciasto. Solimy je. Powinno łatwo odchodzić od ręki.
Jeśli masa się lepi, warto dodać nieco więcej mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okręgi. Wypełniamy je farszem i zlepiamy ich brzegi przy pomocy widelca.
Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubioną okrasą. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Atide
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zaciszekuchenne