Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków

Delikatne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków

Delikatne ciasto na pierogi z ziemniakami
canva/kakofonia

Wielu smakoszy uwielbia pierogi. Jednak każda potrawa potrafi się znudzić. Ciasto na pierogi można jednak zmodyfikować, dodając do niego nieco gotowanych ziemniaków. Dzięki temu wyrób stanie się bardziej sycący i nabierze niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?

Ciasto na pierogi z dodatkiem tłuczonych ziemniaków to doskonały pomysł, by wykorzystać zalegające w lodówce resztki z obiadu. Jeśli znudziły wam się kluski śląskie czy kopytka ten przepis sprawdzi się doskonale. Koniecznie wypróbujcie nasz patent.

Przepis na nietypowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 1 kg mąki

  • 2 garście ugotowanych i wystudzonych ziemniaków

  • 1 jajo

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 szklanka gorącej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Na stolnicę lub czysty blat wysypujemy mąkę i formujemy w niej dołek. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajo, sól oraz olej. Łączymy szybko wszystkie składniki i powoli wlewamy wodę.

Wyrabiamy ciasto, do czasu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji. Jeśli to konieczne dodajemy nieco więcej wody. Gotową masę dzielimy na porcje i rozwałkowujemy je na grubość 2-3 milimetrów.

Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka i wypełniamy je ulubionym farszem. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówki:

  • Ugotujcie pierogi bezpośrednio po przyrządzeniu. W przeciwnym wypadku mogą zacząć się rozlepiać. Ryzyko to wzrośnie, jeśli zdecydujemy się, by wypełnić je owocami.

  • Jajko warto zastąpić siemieniem lnianym zamoczonym we wrzątku. 1 łyżkę zmielonych nasion zalejmy 3 łyżkami gorącej wody. Dzięki temu uzyskamy sycące wegańskie pierożki.

Puree ziemniaczane w misce
Dodaj do ciasta na pierogi ziemniaków i rozkoszuj się ich wyjątkowym smakiem

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamagerka

Zapraszamy na nasz Instagram