Delikatne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków
Wielu smakoszy uwielbia pierogi. Jednak każda potrawa potrafi się znudzić. Ciasto na pierogi można jednak zmodyfikować, dodając do niego nieco gotowanych ziemniaków. Dzięki temu wyrób stanie się bardziej sycący i nabierze niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?
Ciasto na pierogi z dodatkiem tłuczonych ziemniaków to doskonały pomysł, by wykorzystać zalegające w lodówce resztki z obiadu. Jeśli znudziły wam się kluski śląskie czy kopytka ten przepis sprawdzi się doskonale. Koniecznie wypróbujcie nasz patent.
Przepis na nietypowe ciasto na pierogi
Składniki:
1 kg mąki
2 garście ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
1 jajo
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
Przygotowanie:
Na stolnicę lub czysty blat wysypujemy mąkę i formujemy w niej dołek. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajo, sól oraz olej. Łączymy szybko wszystkie składniki i powoli wlewamy wodę.
Wyrabiamy ciasto, do czasu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji. Jeśli to konieczne dodajemy nieco więcej wody. Gotową masę dzielimy na porcje i rozwałkowujemy je na grubość 2-3 milimetrów.
Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka i wypełniamy je ulubionym farszem. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Wskazówki:
Ugotujcie pierogi bezpośrednio po przyrządzeniu. W przeciwnym wypadku mogą zacząć się rozlepiać. Ryzyko to wzrośnie, jeśli zdecydujemy się, by wypełnić je owocami.
Jajko warto zastąpić siemieniem lnianym zamoczonym we wrzątku. 1 łyżkę zmielonych nasion zalejmy 3 łyżkami gorącej wody. Dzięki temu uzyskamy sycące wegańskie pierożki.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mamagerka