Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marchewka à la łosoś. Prosta i pełna smaku roślinna przystawka będzie idealna na wigilijną kolację

Marchewka à la łosoś. Prosta i pełna smaku roślinna przystawka będzie idealna na wigilijną kolację

Marchewka à la łosoś
canva/sitriel

Marchewka à la łosoś jest pyszną alternatywą rybnych przysmaków. Marynowane z kilkoma dodatkami warzywo smakuje niemal identycznie jak zdrowa ryba, a kosztuje znacznie mniej. Wygląda przy tym bardzo elegancko i odnajdzie się na wigilijnym stole. Spróbujecie?

Przygotowanie aromatycznej marchewki, smakującej niczym najlepszy łosoś nie wymaga wielu produktów, ani dużej ilości czasu. Kluczowe jest odpowiednio długie marynowanie warzywa z produktami, które nadadzą mu charakterystycznego rybnego posmaku, czyli nori i olejem lnianym. Efekty Was zachwycą.

Przepis na wyśmienitą marchewkę à la łosoś

Składniki:

  • 300-400 g marchewki

  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego

  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki wędzonej

  • 20-30 ml sosu sojowego

  • 50 ml oleju lnianego lub rzepakowego

  • 1 arkusz glonów nori

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić marchewkę à la łosoś? Przysmak będzie gotowy w mniej niż pół godziny

Marchew szorujemy. Obieramy ją ze skórki, po czym przy pomocy nożyka szczelinowego kroimy ją w długie, szerokie paski. Potrzebujemy około 300 g takich tasiemek. Gotujemy je przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy starannie i studzimy.

W misce łączymy olej lniany, sos sojowy, czosnek i paprykę. Dodajemy pokruszony arkusz nori. Wrzucamy przygotowaną wcześniej marchewkę i starannie nacieramy ją przygotowanym sosem.

Wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie serwujemy marchewkę à la łosoś. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i odrobiną koperku. Możecie też położyć ją na kanapce z twarożkiem klasycznym lub roślinnym.

Wskazówka: danie będzie pięknie wyglądało, jeśli wykorzystamy naprawdę szerokie kawałki marchewki. Warto przygotować więcej warzywa, a końcówki wrzucić do woreczka strunowego i zamrozić. Będą idealne do bulionu warzywnego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na roślinne przysmaki wigilijne. Szczególnie polecamy znakomitą wersję ryby po grecku z sojowymi kotletami. Być może też spodoba wam się patent na śledzia z boczniaków.

Marchewka à la łosoś jest pyszna
canva/Pinkybird

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: