Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami
Kaczka z jabłkami jest wyśmienita. Delikatne mięso w połączeniu z soczystym i słodkim owocem skusi niejednego smakosza. Z przepisem Moniki Richardson danie przygotujecie z łatwością. Sekretem jego smaku jest powolne pieczenie. Spróbujecie?
Mięso kaczki jest niezwykle delikatne, a jego przyrządzenie wymaga staranności. Monika Richardson dodaje do niego jabłko i pomarańcze. Ostatnio pokazała tak upieczoną kaczą pierś na swoim Instagramie - z którego również pochodzi jej zdjęcie - wspominając, że jest to jedno z jej ulubionych jesiennych dań.
Przepis na znakomitą kaczkę z jabłkami Moniki Richardson
Składniki:
4 piersi kaczki, oczyszczone
2 średniej wielkości pomarańcze
1 większe jabłko
2 płaskie łyżeczki majeranku
trochę wody
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić kaczkę z jabłkami? Monika Richardson zdradziła niezawodny patent
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piersi kaczki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu. Pieczemy je przez 40 minut, po czym obracamy i czekamy kolejne 40 minut.
W międzyczasie filetujemy pomarańczę i myjemy jabłko. Podpieczone mięso kroimy w cienkie plastry. Tłuszcz z naczynia łączymy z odrobiną wody. Układamy na nim kaczkę, a między kawałkami umieszczamy obraną ze skórek pomarańczę.
Wokół kładziemy ósemki jabłka. Ponownie pieczemy — tym razem około godziny. Kaczka z jabłkami najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.
Na naszej stronie znajdziecie wiele innych świetnych przepisów na dania obiadowe. Szczególnie polecamy znakomite gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Być może przypadnie wam do gustu także prosty bigos z kabaczka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: fakt