Na drewniane patyczki nadziewam mięso i warzywa. To danie jest 100 razy lepsze niż, klasyczne schabowe
Kotlety schabowe każdemu mogą się znudzić. Ostatnio znalazłam przepis, w którym mięso i dodatki zapieka się razem po nadzianiu na patyczki do szaszłyków. Rodzina była zachwycona tym daniem. Z pewnością będę do niego wracać częściej.
Zrobiłam kotlety schabowe bez panierki
Dla wielu smakoszy niedzielny obiad oznacza chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kotlety schabowe. Dla mnie od dawna już klasyka kuchni nie jest atrakcyjna i wykorzystam każdą okazję, by coś zmienić.
Tym razem, zamiast panierować mięso z kolejnymi dodatkami, zdecydowałam się na przetestowanie receptury, w której składniki nadziewa się, tworząc duży szaszłyk. Następnie całość przyrządza się w piekarniku. Jest prosto, przyjemnie i przede wszystkim smacznie.
Zapiekanki z PRL to polski klasyk. Jeden dodatkowy składnik zmienia je w obłędnie pyszne daniePrzepis na kotlety schabowe bez paneirki
Wykonanie smakowitych kotletów schabowych bez panierki nie musi się wiązać ze sporządzaniem zawiesistych sosów i kończyć uzyskaniem suchej niczym wiór wieprzowiny. Można mięso upiec, uzyskując soczyste i aromatyczne danie, które syci na długo.
Składniki:
- 1 kg schabu
- około 150 g boczku w plastrach
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 niezbyt duże cebule
- 20 ml sosu sojowego
- 15 g ketchupu
- 5 g łagodnej musztardy
- 25 g miodu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 20 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Do przygotowania dania potrzebne będą jeszcze dwa patyczki do szaszłyków, folia aluminiowa i wilgotny pergamin. Przyda się tez forma, do której można będzie włożyć przygotowane do pieczenia składniki. Zerknijcie na znajdującą się poniżej szczegółową instrukcję i spróbujcie.
Jak zrobić nietypowe kotlety schabowe? Nadziej składniki na patyczki
Zaczynam od pokrojenia schabu w plastry o grubości 1 cm. Rozbijam je delikatnie, a następnie oprószam solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry o grubości 5-6 mm. Cebulę obieram i tnę w nieco węższe krążki.
Ziemniaczane talarki łączę z olejem, słodką papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. Teraz na dwóch długich patyczkach umieszczam dwa kawałki ziemniaka, jeden kotlet schabowy - przebijając go w dwóch miejscach, w mniej więcej równych odstępach - dwa plastry cebuli oraz 1 plaster boczku.
Czynności powtarzam, aż wyczerpią mi się składniki. Tak zrobioną „roladę” zawijam w wilgotny pergamin oraz w folię aluminiową i przenoszę do formy żaroodpornej. Piekę w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez godzinę.
W tym czasie z sosu sojowego, ketchupu, musztardy i miodu przygotowuję sos do posmarowania dania. Pokrywam je aromatyczną mieszanką i wkładam do pieca jeszcze na 15-20 minut - tym razem bez przykrycia, by mięso mogło się zrumienić.
Jak podawać nietypowe kotlety schabowe?
Upieczone danie dzielimy tak, aby w każdej z 4 porcji były zarówno kawałki schabu, jak i warzywa. Doskonałym dodatkiem będzie chrupiąca surówka np. colesław z czerwonej kapusty.
A jeśli macie ochotę na bardziej tradycyjne kotlety schabowe, sprawdźcie koniecznie przepis, w którym mięso marynuje się w mleku. Być może spodoba wam się też patent kucharza na kotlety schabowe z kością.