Najdoskonalsze ozorki w galarecie. Przepis babci Jagi
Ozorki w galarecie to pomysł na pyszne danie rodem z PRL-u. Ozorki wieprzowe będą idealnie miękkie i delikatne, kiedy ugotujesz je w aromatycznym wywarze. Poznaj przepis babci Jagi na najdoskonalsze ozorki w galarecie, lepszych nie jadłeś.
Ozorki w galarecie, podobnie jak zimne nóżki, to klasyka polskiej kuchni. W czasach PRL-u dania te były prawdziwym hitem, przygotowywanym na specjalne okazje. Delikatna, soczysta wołowina podana na zimno z galaretą z rosołu to gratka dla każdego smakosza.
Aby ozorki były miękkie i soczyste, najpierw zalejmy je zimną wodą i odstawmy na 2 godziny, następnie dokładnie wyszorujmy i zacznijmy przygotowywać wywar. Bulion na bazie aromatycznych warzyw i przypraw będzie idealny.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na zimne nóżki. Danie podane z odrobiną soku z cytryny lub octem smakuje wybornie i błyskawicznie znika z talerzy. Zimne nóżki były obowiązkową potrawą na sylwestra, imieniny i większe uroczystości w czasach PRL-u.
Przepis na ozorki w galarecie
Składniki:
1 kg ozorków wieprzowych
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
białko
3 łyżeczki żelatyny
papryka czerwona
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
ocet lub sok z cytryny do podania
Jak zrobić ozorki w galarecie?
Ozorki umyj, zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie oczyść je dokładnie szczoteczką, następnie przełóż je do większego garnka, zalej wrzątkiem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu.
Gdy ozorki zaczną robić się miękkie, dodaj do garnka marchewki, korzeń pietruszki, seler, czosnek i opaloną nad ogniem cebulę. Gotuj do miękkości mięsa i warzyw.
Miękkie ozorki wyjmij z wywaru, ostudź, obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Odlej 1,5 szklanki wywaru, wymieszaj go z białkiem, następnie zagotuj.
Do odlanego wywaru dodaj żelatynę i gotuj, aż się rozpuści, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Ozorki ułóż na dużym półmisku, dodaj pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i wlej tężejącą galaretkę z wywaru.
Całość wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, podaj z pieczywem i sokiem z cytryny lub octem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ AndreySt
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
Źródło: jaga-babciaradzico.blogspot.com