Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najdoskonalsze ozorki w galarecie. Przepis babci Jagi
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.06.2022 07:59

Najdoskonalsze ozorki w galarecie. Przepis babci Jagi

Najdoskonalsze ozorki w galarecie. Przepis babci Jagi
canva/mrzazaz

Ozorki w galarecie to pomysł na pyszne danie rodem z PRL-u. Ozorki wieprzowe będą idealnie miękkie i delikatne, kiedy ugotujesz je w aromatycznym wywarze. Poznaj przepis babci Jagi na najdoskonalsze ozorki w galarecie, lepszych nie jadłeś.

Ozorki w galarecie, podobnie jak zimne nóżki, to klasyka polskiej kuchni. W czasach PRL-u dania te były prawdziwym hitem, przygotowywanym na specjalne okazje. Delikatna, soczysta wołowina podana na zimno z galaretą z rosołu to gratka dla każdego smakosza.

Aby ozorki były miękkie i soczyste, najpierw zalejmy je zimną wodą i odstawmy na 2 godziny, następnie dokładnie wyszorujmy i zacznijmy przygotowywać wywar. Bulion na bazie aromatycznych warzyw i przypraw będzie idealny.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na zimne nóżki. Danie podane z odrobiną soku z cytryny lub octem smakuje wybornie i błyskawicznie znika z talerzy. Zimne nóżki były obowiązkową potrawą na sylwestra, imieniny i większe uroczystości w czasach PRL-u.

Przepis na ozorki w galarecie

Składniki:

  • 1 kg ozorków wieprzowych

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • białko

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • papryka czerwona

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

  • ocet lub sok z cytryny do podania

Jak zrobić ozorki w galarecie?

Ozorki umyj, zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie oczyść je dokładnie szczoteczką, następnie przełóż je do większego garnka, zalej wrzątkiem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu.

Gdy ozorki zaczną robić się miękkie, dodaj do garnka marchewki, korzeń pietruszki, seler, czosnek i opaloną nad ogniem cebulę. Gotuj do miękkości mięsa i warzyw.

Miękkie ozorki wyjmij z wywaru, ostudź, obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Odlej 1,5 szklanki wywaru, wymieszaj go z białkiem, następnie zagotuj.

Do odlanego wywaru dodaj żelatynę i gotuj, aż się rozpuści, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Ozorki ułóż na dużym półmisku, dodaj pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i wlej tężejącą galaretkę z wywaru.

Całość wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, podaj z pieczywem i sokiem z cytryny lub octem, smacznego.

Obgotowane i pokrojone ozorki wieprzowe

Źródło zdjęcia: canva/ AndreySt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jaga-babciaradzico.blogspot.com