Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostsze kotlety schabowe. Najpierw marynowanie w mleku, potem smażenie na złoto

Najprostsze kotlety schabowe. Najpierw marynowanie w mleku, potem smażenie na złoto

Najprostsze kotlety schabowe
canva/Jaromila

Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli są niezwykle delikatne i soczyste. Prosta marynata powoduje, że schab mięknie i wprost rozpływa się w ustach po usmażeniu. Koniecznie spróbujcie — danie spodoba się nawet wybrednym.

Marynowanie schabu sprawi, że po usmażeniu będzie kruchy i przyjemnie wilgotny. Takie mięso idealnie komponuje się z chrupiącą panierką z bułki tartej. Spróbujcie zanurzyć wieprzowe kotlety w mleku z dodatkiem cebuli, a na pewno będziecie zachwyceni.

Przepis na proste kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości

  • 2 średnie cebule

  • mleko

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • 2-3 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

  • świeży koperek do podania

Jak usmażyć znakomite kotlety schabowe? Moczenie w mleku z cebulą pomoże

Cebulę obieramy i kroimy ja w krążki. Schab rozbijamy przy pomocy tłuczka. Składniki układamy naprzemiennie w szczelnym w pojemniku, zaczynając od kawałka mięsa. Całość zalewamy taką ilością mleka, by mięso było dobrze zanurzone.

Zamykamy i przenosimy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy je i ocieplamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Gdy panierka będzie rumiana, kotlety schabowe będą gotowe do podania. Świetnie smakują z ziemniakami z wody i surówką.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Polecamy smaczną wersję z chrupiącą panierką orzechową. Być może spodoba wam się też przepis na przysmak marynowany w piwie.

Kotlety schabowe marynowane są znakomite
canva/lengel76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: