Najprostsze kotlety schabowe. Najpierw marynowanie w mleku, potem smażenie na złoto
Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli są niezwykle delikatne i soczyste. Prosta marynata powoduje, że schab mięknie i wprost rozpływa się w ustach po usmażeniu. Koniecznie spróbujcie — danie spodoba się nawet wybrednym.
Marynowanie schabu sprawi, że po usmażeniu będzie kruchy i przyjemnie wilgotny. Takie mięso idealnie komponuje się z chrupiącą panierką z bułki tartej. Spróbujcie zanurzyć wieprzowe kotlety w mleku z dodatkiem cebuli, a na pewno będziecie zachwyceni.
Przepis na proste kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli
Składniki:
6 plastrów schabu bez kości
2 średnie cebule
mleko
bułka tarta
mąka pszenna
2-3 jaja
sól i pieprz w ilości do smaku
smalec lub olej rzepakowy do smażenia
świeży koperek do podania
Jak usmażyć znakomite kotlety schabowe? Moczenie w mleku z cebulą pomoże
Cebulę obieramy i kroimy ja w krążki. Schab rozbijamy przy pomocy tłuczka. Składniki układamy naprzemiennie w szczelnym w pojemniku, zaczynając od kawałka mięsa. Całość zalewamy taką ilością mleka, by mięso było dobrze zanurzone.
Zamykamy i przenosimy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy je i ocieplamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Gdy panierka będzie rumiana, kotlety schabowe będą gotowe do podania. Świetnie smakują z ziemniakami z wody i surówką.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Polecamy smaczną wersję z chrupiącą panierką orzechową. Być może spodoba wam się też przepis na przysmak marynowany w piwie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jarskie gołąbki z ziemniakami. Bez mięsa i nabiału, a lepsze od klasycznych
Puszyste jak chmurka jajka sadzone. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Mamy kilka babcinych sztuczek