Nie z kapusty i grzybów, nie z mięsa. Farsz do pierogów zrobisz z dobrze znanego produktu
Szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Przygotuj pierogi w zupełnie nowej odsłonie. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz z kaszanki, cebuli i majeranku zachwyci każdego smakosza. Pierogi z kaszanką dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz ich spróbować.
Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz kaszanki lub krupnioka oraz cebuli i oleju. Farsz koniecznie dopraw suszonym majerankiem i pieprzem. Kaszanka jest dość słona, dlatego nie dodawaj soli podczas smażenia. Gotowe pierogi polej okrasą z masła i cebulki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Czym różni się kaszanka od krupnioka? Te wędliny podrobowe nie różnią się wyłącznie nazwą. Krupniok posiada więcej składników pochodzenia zwierzęcego. Kaszanka natomiast więcej kaszy. Niezależnie od tego, co wybierzesz do przygotowania farszu do pierogów, zawsze usuń osłonkę i przesmaż produkt z pozostałymi składnikami. W ten sposób wydobędziesz najlepszy smak.
Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Wszystkie składniki zagniataj do momentu, w którym masa będzie elastyczna, jednolita i nie będzie lepić się do dłoni. Ciasto koniecznie rozwałkuj na cienki placek i dopiero wykrawaj formę. Jeśli ciasto jest zbyt grube, pierogi nie ugotują się dobrze i nie będą smaczne.
Przepis na pierogi z kaszanką
Składniki na ciasto:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
300 ml letniej, przegotowanej wody
pół łyżeczki soli
duże jajko
łyżka roztopionego masła
Składniki na farsz:
500 g kaszanki lub krupnioka
duża cebula
suszony majeranek
pieprz, sól
olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
2 cebule
masło
Aromatyczny farsz do pierogów zrobisz w kilka minut
Przygotuj ciasto: mąkę przesyp na stolnicę. W środku zrób wgłębienie. Wbij w nie jajko, wlej masło, dodaj sól, wlej wodę, wymieszaj i zagnieć. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Kaszanki wyjmij z osłonek i dodaj na patelnię. Całość oprósz suszonym majerankiem, pieprzem i smaż kilka minut. W razie potrzeby dopraw solą. Ciasto na pierogi podziel na mniejsze części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj krążki.
Na każdy krążek włóż łyżeczkę farszu, zawiń i zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę, gotuj kilka minut, do wypłynięcia. Przygotuj okrasę: posiekaj drobno 2 cebule i zeszklij je na maśle. Ugotowane pierogi polej okrasą i od razu podaj, smacznego.
Przygotuj również kaszankę z piekarnika. Jest chrupiąca i pełna smaku. Pomysł na prosty i pożywny obiad? Jednogarnkowe danie z kiełbasy i ziemniaków zachwyci całą rodzinę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Amerykański patent na placki ziemniaczane. W środku pyszna niespodzianka
Wzmacniający syrop z 4 pysznych składników. Naturalny specyfik bije na głowę gotowce
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama