Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie z kapusty i grzybów, nie z mięsa. Farsz do pierogów zrobisz z dobrze znanego produktu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.01.2023 22:04

Nie z kapusty i grzybów, nie z mięsa. Farsz do pierogów zrobisz z dobrze znanego produktu

Nie z kapusty i grzybów, nie z mięsa. Farsz do pierogów zrobisz z dobrze znanego produktu
canva/Dar1930

Szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Przygotuj pierogi w zupełnie nowej odsłonie. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz z kaszanki, cebuli i majeranku zachwyci każdego smakosza. Pierogi z kaszanką dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz ich spróbować.

Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz kaszanki lub krupnioka oraz cebuli i oleju. Farsz koniecznie dopraw suszonym majerankiem i pieprzem. Kaszanka jest dość słona, dlatego nie dodawaj soli podczas smażenia. Gotowe pierogi polej okrasą z masła i cebulki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Czym różni się kaszanka od krupnioka? Te wędliny podrobowe nie różnią się wyłącznie nazwą. Krupniok posiada więcej składników pochodzenia zwierzęcego. Kaszanka natomiast więcej kaszy. Niezależnie od tego, co wybierzesz do przygotowania farszu do pierogów, zawsze usuń osłonkę i przesmaż produkt z pozostałymi składnikami. W ten sposób wydobędziesz najlepszy smak.

Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Wszystkie składniki zagniataj do momentu, w którym masa będzie elastyczna, jednolita i nie będzie lepić się do dłoni. Ciasto koniecznie rozwałkuj na cienki placek i dopiero wykrawaj formę. Jeśli ciasto jest zbyt grube, pierogi nie ugotują się dobrze i nie będą smaczne.

Przepis na pierogi z kaszanką

Składniki na ciasto:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 300 ml letniej, przegotowanej wody

  • pół łyżeczki soli

  • duże jajko

  • łyżka roztopionego masła

Składniki na farsz:

  • 500 g kaszanki lub krupnioka

  • duża cebula

  • suszony majeranek

  • pieprz, sól

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • 2 cebule

  • masło

Aromatyczny farsz do pierogów zrobisz w kilka minut

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp na stolnicę. W środku zrób wgłębienie. Wbij w nie jajko, wlej masło, dodaj sól, wlej wodę, wymieszaj i zagnieć. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Kaszanki wyjmij z osłonek i dodaj na patelnię. Całość oprósz suszonym majerankiem, pieprzem i smaż kilka minut. W razie potrzeby dopraw solą. Ciasto na pierogi podziel na mniejsze części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj krążki.

Na każdy krążek włóż łyżeczkę farszu, zawiń i zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę, gotuj kilka minut, do wypłynięcia. Przygotuj okrasę: posiekaj drobno 2 cebule i zeszklij je na maśle. Ugotowane pierogi polej okrasą i od razu podaj, smacznego.

Przygotuj również kaszankę z piekarnika. Jest chrupiąca i pełna smaku. Pomysł na prosty i pożywny obiad? Jednogarnkowe danie z kiełbasy i ziemniaków zachwyci całą rodzinę.

pierogi
canva/millermountainman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: