Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słynne szare kluski w okrasie z boczku. Pochwali je każda babcia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.09.2022 22:46

Słynne szare kluski w okrasie z boczku. Pochwali je każda babcia

Słynne szare kluski w okrasie z boczku. Pochwali je każda babcia
canva/papkin

Szare kluski to pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Kluski z tartych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebuli smakują rewelacyjnie i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do klusek podajmy również surówkę z ulubionej kapusty.

Szare kluski to jedno z dań, które z pewnością każdy jadł u babci. Proste w przygotowaniu kluski kładzione z ziemniaków są delikatne i miękkie, a podane z okrasą z boczku wędzonego i cebuli dosłownie rozpływają się w ustach. Takie kluski zyskują charakter i wyraźny smak.

Do szarych klusek z okrasą możemy podać również surówkę z czerwonej kapusty i marchewki, kapustę kiszoną lub surówkę z kapusty pekińskiej. Każdy rodzaj kapusty będzie świetnym dodatkiem do klusek z ziemniaków i mięsnej okrasy.

Tarte ziemniaki szybko ciemnieją, dodajmy więc do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Kwasek nie będzie wyczuwalny w daniu, a dzięki nim kluski będą miały jasny, ładny kolor. Szare kluski wykładajmy łyżką sparzoną w gorącej wodzie, będzie znacznie szybciej.

Słynne szare kluski w okrasie z boczku. Kultowy obiad przygotujesz z kilku składników

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • 7- 8 łyżek mąki pszennej

  • sól

  • szczypta kwasku cytrynowego

Składniki na okrasę:

  • duża cebula

  • 100 g boczku wędzonego

  • łyżka masła

Szare kluski będą gotowe błyskawicznie, pochwali je każda babcia

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odsącz z nadmiaru wody, dodaj kwasek, wymieszaj. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, pszenną, sól i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę wykładaj na gotującą się, osoloną wodę przy pomocy łyżki, gotuj około 7- 9 minut do wypłynięcia.

Przygotuj okrasę: cebulę i boczek pokrój na małe kawałki. Na patelni podsmaż boczek na maśle, następnie dodaj cebulę i smaż, aż całkowicie się zeszkli. Kluski wyjmij na talerz łyżką cedzakową i solidnie polej okrasą, smacznego.

Zostały Ci ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia? Przygotuj z nich wyśmienite kopytka. Z ziemniaków i mięsa po rosole zrobisz natomiast rewelacyjne pyzy z mięsem. Podaj je z okrasą z cebuli, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Ziemniaki
canva./dapurmelodi z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku