Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie wierzył, że sam upiekłem to ciasto. „Zimowa wiśnia” to strzał w 10
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.03.2025 19:06

Nikt nie wierzył, że sam upiekłem to ciasto. „Zimowa wiśnia” to strzał w 10

zimowa wiśnia
Fot. YouTube/Lecker mit Sophie Mayer

Zimowa wiśnia to bardzo proste ciasto owocowe na biszkoptowej bazie i z kremem. Dzięki wykorzystaniu mrożonych wiśni można delektować się nim nawet w środku zimy. Jest łatwe w przygotowaniu, choć warto zarezerwować sobie chwilę na spędzenie w kuchni.

Ciasto z wiśniami

Każdy z komponentów tego ciasta jest łatwy w przygotowaniu. Jednak za bogactwo odpowiada ich liczba. Łączymy tu prosty czekoladowy ganasz z kremem oraz ciastem biszkoptowym. A przede wszystkim – wykańczamy wszystko wiśniową frużeliną, która zmienia to ciasto w coś niezwykłego.

Powodem, dla którego można zakochać się w tym deserze, jest równowaga smaków. Biszkopt kakaowy i ganasz dodają odpowiedniej głębi i kontrastują się ze słodyczą kremu. Warstwa owocowa zapewnia zaś kwasowość.

frużelina
Fot. YouTube/Lecker mit Sophie Mayer
Ciocia z Małopolski dała mi przepis na wielkanocną zupę. Lepsza niż barszcz i żurek

Wiśnie, krem i czekolada

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Lecker mit Sophie Meyer. Autorka przygotowuje tam z tego ciasta wystawny tort wykończony bitą śmietaną. Bez takich zabiegów cukierniczych można podać go po prostu z wiśniami w żelu jako wierzchnią warstwą.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 180 g cukru
  • 20 ml oleju
  • 180 g śmietanki kremówki
  • 200 g pełnotłustej gęstej śmietany
  • 200 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 80 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 20 ml soku i skórka otarta z cytryny
  • Sól
spód biszkoptowy
Fot. YouTube/Lecker mit Sophie Mayer

Piętrowy tort z wiśniami

W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy ze szczyptą soli. Dodajemy powoli 80 g cukru. Następnie miksujemy z 30 ml oleju roślinnego i 3 łyżkami mleka.

Do ciasta przesiewamy 80 g mąki, kakao i proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki będą dobrze połączone, wypiekamy je w wąskiej, wysokiej tortownicy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składowe. Żelatynę rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.

Owoce wrzucamy do rondelka. Dodajemy 100 g cukru, skrobię, skórkę i sok z cytryny. Ustawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy, by składniki zaczęły łączyć się w masę. Dodajemy żelatynę, a całość po doprowadzeniu do wrzenia przelewamy do miski. Nakrywamy folią na dotyk i odstawiamy do przestudzenia.

składanie ciasta
Fot. YouTube/Lecker mit Sophie Mayer

Ciasto z wiśniami

W rondelku lub mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę ze 180 g kremówki i małą szczyptą soli. Dodajemy 30 g masła i wszystko mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia.

Miksujemy mascarpone, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie dobrze napowietrzona, dodajemy partiami śmietanę i miksujemy. Może być potrzebny fiks do śmietany.

Z biszkoptu skrawamy wypieczony wierzch, pozostałą część dzielimy na trzy piętra. Pierwsze smarujemy mlekiem i nakładamy na nie bitą śmietanę. Można zostawić nieco, by pokryć ciasto na bokach i udekorować. Tort otaczamy rantówką cukierniczą.

Śmietanę przykrywamy drugą warstwą ciasta. Tę smarujemy mlekiem i wylewamy ganasz czekoladowy. Nakrywamy ostatnią warstwą ciasta. Znów smarujemy mlekiem i wylewamy frużelinę wiśniową. Wcześniej boki można udekorować bitą śmietaną.

Ciasto jest gotowe po kilku godzinach w lodówce. Po zdjęciu rantówki można wykończyć je pozostałym kremem śmietankowym.

Wypróbuj też przepisy na dubajską czekoladę i bitki w sosie.

wiśnie na cieście
Fot. YouTube/Lecker mit Sophie Mayer