Nikt nie wierzył, że sam upiekłem to ciasto. „Zimowa wiśnia” to strzał w 10

Zimowa wiśnia to bardzo proste ciasto owocowe na biszkoptowej bazie i z kremem. Dzięki wykorzystaniu mrożonych wiśni można delektować się nim nawet w środku zimy. Jest łatwe w przygotowaniu, choć warto zarezerwować sobie chwilę na spędzenie w kuchni.
Ciasto z wiśniami
Każdy z komponentów tego ciasta jest łatwy w przygotowaniu. Jednak za bogactwo odpowiada ich liczba. Łączymy tu prosty czekoladowy ganasz z kremem oraz ciastem biszkoptowym. A przede wszystkim – wykańczamy wszystko wiśniową frużeliną, która zmienia to ciasto w coś niezwykłego.
Powodem, dla którego można zakochać się w tym deserze, jest równowaga smaków. Biszkopt kakaowy i ganasz dodają odpowiedniej głębi i kontrastują się ze słodyczą kremu. Warstwa owocowa zapewnia zaś kwasowość.

Wiśnie, krem i czekolada
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Lecker mit Sophie Meyer. Autorka przygotowuje tam z tego ciasta wystawny tort wykończony bitą śmietaną. Bez takich zabiegów cukierniczych można podać go po prostu z wiśniami w żelu jako wierzchnią warstwą.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 300 g mrożonych wiśni
- 3 jajka
- 80 g mąki
- 180 g cukru
- 20 ml oleju
- 180 g śmietanki kremówki
- 200 g pełnotłustej gęstej śmietany
- 200 g mascarpone
- 40 g cukru pudru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 80 ml mleka
- 30 g masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 20 ml soku i skórka otarta z cytryny
- Sól

Piętrowy tort z wiśniami
W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy ze szczyptą soli. Dodajemy powoli 80 g cukru. Następnie miksujemy z 30 ml oleju roślinnego i 3 łyżkami mleka.
Do ciasta przesiewamy 80 g mąki, kakao i proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki będą dobrze połączone, wypiekamy je w wąskiej, wysokiej tortownicy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składowe. Żelatynę rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Owoce wrzucamy do rondelka. Dodajemy 100 g cukru, skrobię, skórkę i sok z cytryny. Ustawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy, by składniki zaczęły łączyć się w masę. Dodajemy żelatynę, a całość po doprowadzeniu do wrzenia przelewamy do miski. Nakrywamy folią na dotyk i odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto z wiśniami
W rondelku lub mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę ze 180 g kremówki i małą szczyptą soli. Dodajemy 30 g masła i wszystko mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia.
Miksujemy mascarpone, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie dobrze napowietrzona, dodajemy partiami śmietanę i miksujemy. Może być potrzebny fiks do śmietany.
Z biszkoptu skrawamy wypieczony wierzch, pozostałą część dzielimy na trzy piętra. Pierwsze smarujemy mlekiem i nakładamy na nie bitą śmietanę. Można zostawić nieco, by pokryć ciasto na bokach i udekorować. Tort otaczamy rantówką cukierniczą.
Śmietanę przykrywamy drugą warstwą ciasta. Tę smarujemy mlekiem i wylewamy ganasz czekoladowy. Nakrywamy ostatnią warstwą ciasta. Znów smarujemy mlekiem i wylewamy frużelinę wiśniową. Wcześniej boki można udekorować bitą śmietaną.
Ciasto jest gotowe po kilku godzinach w lodówce. Po zdjęciu rantówki można wykończyć je pozostałym kremem śmietankowym.
Wypróbuj też przepisy na dubajską czekoladę i bitki w sosie.






































