Nowa, zachwycająca wersja syropu z cebuli
Syrop z cebuli dla niektórych jest prawdziwym zbawieniem w czasie choroby, a dla innych czymś, czego nie są w stanie przełknąć. Niezależnie czy jesteś fanem syropu, czy wręcz przeciwnie, warto stosować go w czasie przeziębienia. Aby nadać mu nowego smaku i właściwości, zrób go na bazie miodu z dodatkiem korzennych przypraw.
Syrop z cebuli to nieocenione remedium na ból gardła i męczący kaszel. Mimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku i zapachu, z reguły przygotowuje się go w czasie choroby. Dzisiaj prezentujemy wersję ulepszoną o kilka ciekawych dodatków.
Zamiast cukru cebulę zalewa się miodem, a także dodaje do całości goździki, cynamon oraz kurkumę. Takie połączenie spowoduje, że regularne picie syropu powinno szybko przynieść ulgę w chorobie.
Przepis na nowy syrop z cebuli
Składniki:
5 cebul
6 łyżek miodu
5 goździków
1 laska cynamonu
łyżeczka kurkumy
Obierz cebulę ze skórki, odetnij jej końce i posiekaj w drobną kostkę. Im mniejsza wielkość kawałków, tym syrop będzie mocniejszy i szybciej się zrobi. Umieść cebulę w wymytym i wyparzonym słoiku, zalej ją miodem i zamieszaj.
Cynamon przerwij na mniejsze kawałki i wrzuć do słoika razem z goździkami i kurkumą. Ponownie przemieszaj zawartość słoika i schowaj go po silnym zakręceniu w ciemne i chłodne miejsce.
Po około tygodniu maceracji i codziennym przemieszaniu cebuli z miodem zlej syrop do szklanej butelki, uprzednio dokładnie wyczyszczonej i wyparzonej. Przechowuj go do trzech tygodni w lodówce.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka. Ten tekst zdradza przepis na domową kiełbasę ze słoika.
Źródło zdjęcia: canva/borzywoj, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: palcelizac