Okrasa podaje naleśniki z niezwykłym dodatkiem. Danie rozpływa się w ustach
Naleśniki są prostym daniem, które znane jest na całym świecie. Można przyrządzać je na niezliczoną liczbę sposobów i podawać właściwie o każdej porze dnia. Proponujemy przepis Karola Okrasy na to smaczne i proste danie. Naleśniki z tym smakowitym dodatkiem będą smakować każdemu.
Naleśniki- pyszne danie na każdą okazję
Ponoć naleśniki jedzono już 30 tysięcy lat temu. Archeolodzy odnaleźli ślady ręcznego wyrabiania maki, która pochodziła z liści paproci. Tę mąkę wykorzystywano do przygotowania prostych placków. Właściwie w każdym zakątku świata można spróbować oryginalnych naleśników lub smacznych wariacji na ich temat.
To danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Chyba każdy ma swój sposób na przyrządzenie ciasta i ulubione dodatki. Niektórzy preferują naleśniki wytrawne, inni wolę je zjeść na słodko. Proponujemy pyszne naleśniki Karola Okrasy, właśnie w wersji słodkiej. To danie uwielbia 8-letnia córka znanego kucharza. Pewien dodatek sprawi, że naleśniki będą rozpływać się w ustach.
Budyniowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem truskawek. Istny hit sezonu na każdą okazjęJak przygotować naleśniki z niezwykłym dodatkiem?
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 ml wody
- 180 g maki
- 50 g masła
Składniki na sos kawowy:
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 150 ml śmietanki 30%
- kilka ziaren kawy
- limonka
- świeża mięta
Karol Okrasa poleca naleśniki z syropem kawowym. Ich przygotowywanie zaczniemy od roztopienia masła na patelni. Potem do miski wbijamy jajko, cukier waniliowy, które mieszamy z jajkiem, dodajemy mleko i odrobinę wody. Dosypujemy mąki pszennej. Wszystko mieszamy bardzo szybko. Dodajemy masło, które nada pyszny smak naleśnikom.
Teraz przystępujemy do smażenia. Wystarczy odrobina oleju na patelni. Odsączamy je na ręczniku papierowym. Nie mogą być tłuste, bo za chwilę trafią do sosu kawowego, który przygotowujemy w ten sposób: na zimną patelnię wsypujemy cukier i dopiero podgrzewamy, dodajemy masło w kawałeczkach, dodajemy troszkę wody i śmietankę. Sos musimy podgotować. Do sosu wrzucamy kilka ziaren kawy. Dodajemy sok z limonki i miętę.
Pyszne naleśniki Karola Okrasy- nie tylko na deser
Naleśniki, które połączymy z sosem karmelowo-kawowym, nie muszą być ciepłe. Możemy przygotować je dużo wcześniej. Podgrzewamy je w ciepłym sosie na patelni. To decyduje o ich fenomenalnym smaku. To danie rozpływa się w ustach. Polubią je dzieci i dorośli.
Zamiast sosu karmelowego z dodatkiem ziaren kawy, możemy przyrządzić takie naleśniki w wersji owocowej. Sos możemy przyrządzić z truskawek i malin. Należy przyrządzić go na ciepło, tak jak sos karmelowy. Naleśniki Karola Okrasy są świetną bazą do przygotowywania rozmaitych sosów, zarówno w wersji wytrawnej i tej słodkiej. Pisaliśmy też o naleśnikach, które przygotowuje Robert Makłowicz. Polecaliśmy też przepis na naleśniki autorstwa Ewy Wachowicz.
Źródło: YouTube/ @KuchniaLidla