Pasta jajeczna z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym. Idealna na wiosenne kanapki
Pasta jajeczna w wiosennym wydaniu powinna charakteryzować się świeżym smakiem oraz intensywnym kolorem. Nasza propozycja zawiera dwa dodatki, które gwarantują uzyskanie idealnego, wiosennego smaku. Mowa o rzodkiewkach oraz ogórkach kiszonych. Wystarczy posiekać produkty, wymieszać je i od razu można cieszyć się doskonałymi kanapkami.
Pasta jajeczna z rzodkiewkami i ogórkiem kiszonym zachwyca intensywnością oraz pięknymi kolorami. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciemnego, razowego chleba, który wyciąga z pasty to, co najlepsze.
W naszej recepturze składniki są drobno siekane, lecz jeśli preferujesz gładszą konsystencję i mniejszą ilość pracy, zetrzyj je na tarce. Wszystko zależy tak naprawdę od Twoich preferencji kulinarnych.
Przepis na pastę jajeczną z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym
Składniki:
4 jajka na twardo
6 rzodkiewek
4 ogórki kiszone
pęczek natki pietruszki
100 g sera żółtego
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Zacznij od obrania wystudzonych jajek na twardo ze skorupki i posiekaj drobno. Możesz skorzystać przy okazji ze specjalnej krajalnicy do jajek, co pozwoli osiągnąć kawałki o równej i idealnej wielkości.
Rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj w jak najdrobniejszą kostkę. Ogórki kiszone odsącz z zalewy i również drobno pokrój. Natkę pietruszki umyj w zlewie, oderwij większe łodyżki i przesiekaj.
Do miski wrzuć pokrojone jajka, ogórki, rzodkiewkę, natkę pietruszki oraz stary na drobnych oczkach ser żółty. Dodaj do nich również jogurt naturalny, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj pastę i wstaw ją do lodówki. Po 30 minutach jest gotowa do jedzenia. Smacznego.
Poszukujesz więcej ciekawych przepisów na jajka? Zajrzyj do tego artykułu, z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.
Źródło zdjęcia: canva/vladvvm, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy
Źródło: gotujmy