Smakosze.pl
Pasta kanapkowa

canva/arfo

Pasta jajeczna z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym. Idealna na wiosenne kanapki

18 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pasta jajeczna w wiosennym wydaniu powinna charakteryzować się świeżym smakiem oraz intensywnym kolorem. Nasza propozycja zawiera dwa dodatki, które gwarantują uzyskanie idealnego, wiosennego smaku. Mowa o rzodkiewkach oraz ogórkach kiszonych. Wystarczy posiekać produkty, wymieszać je i od razu można cieszyć się doskonałymi kanapkami.

Pasta jajeczna z rzodkiewkami i ogórkiem kiszonym zachwyca intensywnością oraz pięknymi kolorami. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciemnego, razowego chleba, który wyciąga z pasty to, co najlepsze.

Sałatka jarzynowa

Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy

CZYTAJ DALEJ

W naszej recepturze składniki są drobno siekane, lecz jeśli preferujesz gładszą konsystencję i mniejszą ilość pracy, zetrzyj je na tarce. Wszystko zależy tak naprawdę od Twoich preferencji kulinarnych.

Przepis na pastę jajeczną z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 4 jajka na twardo

  • 6 rzodkiewek

  • 4 ogórki kiszone

  • pęczek natki pietruszki

  • 100 g sera żółtego

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania wystudzonych jajek na twardo ze skorupki i posiekaj drobno. Możesz skorzystać przy okazji ze specjalnej krajalnicy do jajek, co pozwoli osiągnąć kawałki o równej i idealnej wielkości.

Rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj w jak najdrobniejszą kostkę. Ogórki kiszone odsącz z zalewy i również drobno pokrój. Natkę pietruszki umyj w zlewie, oderwij większe łodyżki i przesiekaj.

Do miski wrzuć pokrojone jajka, ogórki, rzodkiewkę, natkę pietruszki oraz stary na drobnych oczkach ser żółty. Dodaj do nich również jogurt naturalny, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj pastę i wstaw ją do lodówki. Po 30 minutach jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów na jajka? Zajrzyj do tego artykułu, z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.

Rzodkiewki

Źródło zdjęcia: canva/vladvvm, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >