Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Patent babci Reginy na placki ziemniaczane jest lepszy niż sposób Magdy Gessler. Wyjawiamy jej sekret
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.06.2022 16:49

Patent babci Reginy na placki ziemniaczane jest lepszy niż sposób Magdy Gessler. Wyjawiamy jej sekret

placki ziemniaczane
canva/SilviaJansen

Dziś zdradzimy wam patent babci Reginy na placki ziemniaczane. Jest nawet lepszy niż sposób Magdy Gessler. Na czym polega? Babcia Regina sparza starte ziemniaki wrzącym mlekiem, co zapobiega ich ciemnieniu. Znana restauratorka w tym celu dodaje zaś łyżkę śmietany. Przetestujcie nowe rozwiązanie, a z pewnością się do niego przekonacie.

Kochamy placki ziemniaczane. Zwłaszcza jeśli są chrupiące z wierzchu oraz miękkie i jasne w środku. Niestety ziemniaki mają to do siebie, że szybko ciemnieją. Wpływa to potem na kolor placków, które w przekroju nie są żółtawe, a szarawe.

Na szczęście ciemnieniu startych ziemniaków i placków ziemniaczanych można zapobiec. Sposobów na to jest kilka. Można szybko posypać starte ziemniaki warstwą mąki, co ograniczy ich kontakt z powietrzem i utlenianie. Magda Gessler proponuje zaś połączyć skrobię ziemniaczaną z łyżką kwaśnej śmietany. Babcia Regina hamuje zaś ciemnienie ziemniaków sparzając je po starciu gorącym mlekiem. Poznajcie bliżej jej przepis.

Składniki:

  • 1/2 l mleka

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 małe cebule

  • 1 jajko

  • 100 g mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Mleko zagotuj. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach lub w malakserze. Ziemniaki przełóż do miski, zalej wrzącym mlekiem. Odstaw na kilka minut, a potem dokładnie je odsącz i odciśnij.

Do sparzonych ziemniaków dodaj drobno posiekaną cebulę oraz jajko, mąkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj ciasto ziemniaczane.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, lekko je spłaszcz i smaż, aż placki będą z obu stron rumiane.

Usmażone placki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj je np. ze śmietaną i cukrem albo sosem grzybowym. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków, a także na placki ziemniaczane Magdy Gessler.

ziemniaki
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam, haps