Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Trick z liściem laurowym zachwyci każdego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.04.2022 19:07

Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Trick z liściem laurowym zachwyci każdego

kotlet schabowy
canva/gbh007

Często przyrządzacie schabowe? Poznajcie patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Jesteśmy przekonani o tym, że jego trick z liściem laurowym zachwyci każdego. Tak przygotowane kotlety będą pełne smaku i aromatu i z pewnością posmakują całej rodzinie.

Choć przed smażeniem kotlety schabowe wystarczy tylko rozbić i oprószyć przyprawami, to jednak warto je zamarynować. Dzięki temu mięso będzie smaczniejsze, bardziej kruche i soczyste. W czym zamarynować mięso na kotlety? Popularna jest marynata z mleka i cebuli, ale Jakub Kuroń poleca ciekawą marynatę z dodatkiem przypraw.

Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 500 ml mleka

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka bułki tartej

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij je kuchennym tłuczkiem z obu stron, by miały grubość nie więcej niż 1/2 cm. Oprósz solą i pieprzem.

Cebulę obierz, pokrój w krążki. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj nim kotlety, włóż do pojemnika. Obłóż je cebulą i liśćmi laurowymi, dodaj ziele angielskie.

Kotlety z dodatkami zalej mlekiem. Pojemnik zamknij, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie plastry mięsa osącz z marynaty i osusz papierowymi ręcznikami. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu.

Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Kładź na patelnię i smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Poznaj przepis na kotlety schabowe w miodzie i musztardzie, a także na schabowe w ziołach i majonezie według receptury Ewy Wachowicz.

liście laurowe
liście laurowe

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram