Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Trick z liściem laurowym zachwyci każdego
![kotlet schabowy](https://images.iberion.media/images/1920/1w_Mv_E_Ay_FX_Jhux_Fn_Zrtoqn_Z_Projekt_bez_tytulu_2022_04_10_T173014_144_ae28450010.jpg)
Często przyrządzacie schabowe? Poznajcie patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Jesteśmy przekonani o tym, że jego trick z liściem laurowym zachwyci każdego. Tak przygotowane kotlety będą pełne smaku i aromatu i z pewnością posmakują całej rodzinie.
Choć przed smażeniem kotlety schabowe wystarczy tylko rozbić i oprószyć przyprawami, to jednak warto je zamarynować. Dzięki temu mięso będzie smaczniejsze, bardziej kruche i soczyste. W czym zamarynować mięso na kotlety? Popularna jest marynata z mleka i cebuli, ale Jakub Kuroń poleca ciekawą marynatę z dodatkiem przypraw.
Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
500 ml mleka
3/4 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij je kuchennym tłuczkiem z obu stron, by miały grubość nie więcej niż 1/2 cm. Oprósz solą i pieprzem.
Cebulę obierz, pokrój w krążki. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj nim kotlety, włóż do pojemnika. Obłóż je cebulą i liśćmi laurowymi, dodaj ziele angielskie.
Kotlety z dodatkami zalej mlekiem. Pojemnik zamknij, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie plastry mięsa osącz z marynaty i osusz papierowymi ręcznikami. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu.
Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Kładź na patelnię i smaż, aż będą z obu stron rumiane.
Poznaj przepis na kotlety schabowe w miodzie i musztardzie, a także na schabowe w ziołach i majonezie według receptury Ewy Wachowicz.
![liście laurowe](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/7J3eMr6C93E3wkiKO2yGyy/28892fc3b8d51df72c2b18ff992f851b/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-04-10T175250.540.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: kuron
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)