Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wystarczy 1 sprytny patent i kotlety mielone wyjdą znacznie zdrowsze. Koniecznie pamiętaj o odpowiednim mięsie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.08.2022 15:02

Wystarczy 1 sprytny patent i kotlety mielone wyjdą znacznie zdrowsze. Koniecznie pamiętaj o odpowiednim mięsie

Wystarczy 1 sprytny patent i kotlety mielone wyjdą znacznie zdrowsze. Koniecznie pamiętaj o odpowiednim mięsie
canva/YelenaYemchuk

Pieczone kotlety mielone z indyka są jeszcze smaczniejsze od tradycyjnych mielonych smażonych na głębokim oleju. Mielone z piekarnika nie mają grama tłuszczu, przez co są o wiele lżejsze i zdrowsze, a również mają chrupiącą skórkę i są pełne smaku.

Kotlety mielone z indyka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujemy je podobnie jak tradycyjne mielone: z czerstwą kajzerką, cebulą, przyprawami. Co jednak wyróżnia kotlety mielone z indyka? Ich wyjątkowy smak, który zawdzięczają solidnej porcji majeranku i kilku ząbkom czosnku.

Kotlety mielone z indyka zapieczmy w piekarniku. To doskonały patent na lekkie mięso, które nie będzie opite tłuszczem. Mięso z indyka samo w sobie jest również lżejsze i zdrowsze od wieprzowiny, dlatego też kotlety mielone z piekarnika są o wiele mniej kaloryczne i mogą je jeść wszyscy.

Kotlety mielone z piekarnika przygotowane z mięsa z indyka mają chrupiącą skórkę, w środku natomiast są o wiele bardziej soczyste, są smaczne i wyraźne. Kotlety będą gotowe po około 30 minutach, nie musimy ich pilnować, wystarczy, że podczas pieczenia obrócimy je na drugą stronę, żeby równomiernie się upiekły.

Pieczone kotlety mielone z indyka. Lekkie, soczyste i doskonale doprawione

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia

  • łyżka suszonego majeranku

  • pół łyżeczki soli, pieprz do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika? Pokocha je cała rodzina, są lekkie i bez grama tłuszczu

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, majeranek i wyrabiaj, odstaw. Suchą kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę.

Przygotowaną bułkę, cebulę i czosnek dodaj do mięsa i przypraw i ponownie wyrabiaj masę przez kilka minut, następnie uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Kotlety wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 35 minut, w połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

Kotlety mielone z piekarnika będą smakować wyśmienicie z kremowym puree ziemniaczanym i surówką z warzyw sezonowych, tartymi burakami z chrzanem, mizerią i ogórkami kiszonymi, smacznego.

Pieczone kotlety mielone z indyka podane z kremowym puree
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dibloguje