Pomysł na tani obiad - kalafior po grecku. Lekki, zdrowy i pożywny posiłek za grosze
Mamy dla was pomysł na tani obiad. Przygotujcie kalafior po grecku, czyli duszony z innymi warzywami. Ten lekki, zdrowy i pożywny posiłek będzie was kosztował grosze, a z pewnością urzeknie was smakiem. Będzie wprost idealny na letni posiłek w upalny dzień.
Jeśli smakuje wam ryba po grecku, to z pewnością polubicie też kalafior po grecku. Potrawy te różnią się w zasadzie tylko tym głównym składnikiem, a więc rybę wymieniliśmy na kalafior. W ten sposób powstał jarski posiłek, który jest jednak pełen smaku i aromatu. A do tego naprawdę potrafi nasycić.
Pomysł na tani obiad, czyli przepis na kalafior po grecku
Składniki:
1 kalafior
2 duże cebule
5-6 marchewek
pół niedużego selera
2 pietruszki
5 ziemniaków
3 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu balsamicznego
szczypiorek
1 łyżka przecieru pomidorowego
oregano
papryka słodka i ostra
majeranek
kurkuma
sól, pieprz
Przygotowanie taniego obiadu z kalafiora
Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Marchew, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
Na dno rondla wsyp cebulę, a potem mieszankę startych warzyw. Całość polej kilkoma łyżkami oliwy i wody. Duś na niedużym ogniu ok. 10 minut.
W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Ułóż je na warzywach w rondlu, oprósz solą, kurkumą i papryką. Duś 10 minut.
Po tym czasie na wierzchu połóż różyczki kalafiora. Znowu duś całość 10 minut. Oprósz ziołami, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przecier pomidorowy i ocet.
Całość delikatnie wymieszaj i duś, aż kalafior będzie półmiękki. Dopraw do smaku, posyp posiekanym szczypiorkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Tomasza Strzelczyka na kalafior duszony w maśle, a także recepturę na steki z kalafiora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt
Tani i szybki przepis na domowy izotonik. Doskonałe nawodnienie za kilka groszy
Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób
Źródło: agamasmaka