Pożywna zupa mleczna z dynią. Przysmak z dawnych lat idealny na śniadanie
Zupa mleczna jest dla większości z nas smakiem dzieciństwa. Niewiele jednak osób miało okazję przekonać się, jaki potencjał może kryć się w tym pozornie prostym śniadaniu. Zupa mleczna zaskakująco dobrze komponuje się z dynią, a delikatne kluseczki sprawiają, że staje się naprawdę pożywnym śniadaniem.
Zupę mleczną z dyni możesz doprawić według swoich preferencji. Dodatek miodu czy cukru to dobry wybór dla wielbicieli słodkiej zupy mlecznej. Odrobina soku z cytryny sprawi natomiast, że zupa zabierze bardziej interesującego, złożonego smaku.
Przepis na przepyszną zupę mleczną z dodatkiem dyni
Składniki na zupę:
1 l mleka
50 dag upieczonego miąższu z dyni
sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
Składniki na zacierki:
1 jajko
szklanka maki pszennej
Jak przygotować zupę mleczną z dynią i zacierkami
Aby przygotować zacierki do zupy mlecznej, przesiej mąkę przez sito. Następnie dodaj jajko i zacznij wyrabiać kulę ciasta. Ciasto powinno być na tyle twarde, aby dało się zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Miąższ z dyni pokrój na drobne kawałki. Mleko zagrzej w garnku. Następnie do zupy mlecznej zacznij dodawać starte ciasto na zacierki. Zwiększ ogień i zagotuj całość, mieszając tak, aby zacierki się nie posklejały.
Do zupy mlecznej dodaj pokrojony miąższ z dyni. Gotuj jeszcze 3-4 minuty. Spróbuj zupy i w razie potrzeby dopraw ją cukrem lub sokiem z cytryny.
Koniecznie spróbuj kultowej zupy mlecznej z cynamonem. Poznaj też klasyczny przepis na zupę mleczną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny