Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawdziwe racuchy babuni, które bajecznie smakują. Prosty przepis, każdy może je zrobić
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.07.2022 13:16

Prawdziwe racuchy babuni, które bajecznie smakują. Prosty przepis, każdy może je zrobić

Prawdziwe racuchy babuni, które bajecznie smakują. Prosty przepis, każdy może je zrobić
canva/Dar1930

Szukasz pomysłu na szybki obiad na słodko? Przygotuj racuchy drożdżowe babuni, które oczarują wszystkich swoją puszystością, delikatnością i smakiem. Domowe racuchy z ciasta drożdżowego nie mają sobie równych.

W Internecie znajdziemy wiele przepisów na szybkie racuchy, jednak nie będą tak puszyste i smaczne, jak te przygotowane według tradycyjnej, babcinej receptury. Racuchy, aby były idealne, muszą być zrobione z dodatkiem świeżych drożdży.

Drożdżowe racuchy z jabłkami smakują wyśmienicie oprószone cukrem pudrem lub podane z domową konfiturą owocową. Tak podane placuszki są świetnym pomysłem na obiad na słodko lub podwieczorek dla całej rodziny.

Przed przygotowywaniem ciasta na racuchy wyjmijmy jajko z lodówki i podgrzejmy mleko. Mleko nie może być ani za gorące, ani za zimne, ponieważ drożdże nie urosną i ciasto nie będzie puszyste i smaczne. Zimne jajko również może sprawić, że drożdżowy zaczyn nie ruszy.

Przepis na racuchy babuni

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżki cukru

  • 2 większe jabłka

  • jajko w temperaturze pokojowej

  • 4 łyżki masła

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • olej do smażenia

Jak zrobić racuchy babuni?

Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj pokruszone drożdże, wsyp cukier, cukier wanilinowy, zalej połową szklanki ciepłego mleka, przykryj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie rozpuść w rondelku masło i odstaw, żeby ostygło. Obierz i zetrzyj na tarce jabłka, odsącz je z nadmiaru soku. Do ciasta wlej resztę ciepłego mleka, wbij jajko, wlej masło, dodaj starte jabłka i dokładnie wymieszaj.

Miskę z ciastem ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Ciasto wykładaj łyżką zanurzoną wcześniej w gorącej wodzie, aby się nie przyklejało.

Racuchy smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami rewelacyjnie smakują również z domowymi powidłami śliwkowymi lub konfiturą truskawkową, smacznego.

Racuchy drożdżowe z jabłkami
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha.com