Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta, łagodna sałatka z ogórków na zimę. Niepowtarzalny dodatek do obiadu
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 11.09.2022 18:41

Prosta, łagodna sałatka z ogórków na zimę. Niepowtarzalny dodatek do obiadu

sałatka z ogórków
Canva / Linda Hughes Photography

Marynowane przetwory kojarzą się z koniecznością zastosowania octu spirytusowego do przyrządzenia zalewy. Możesz jednak ten składnik zastąpić jego łagodniejszym odpowiednikiem, czyli octem jabłkowym. Sałatka z ogórków przygotowana przy użyciu octu jabłkowego jest niezwykle delikatna, a przy tym stanowi doskonałą przekąskę na zimowe miesiące.

Ocet jabłkowy, w przeciwieństwie do swojego spirytusowego kuzyna, nie podrażnia żołądka i nie jest szkodliwy dla naszego organizmu. Proponowana przez nas sałatka z ogórków, dzięki zawartości octu jabłkowego działa korzystnie na układ trawienny oraz zwiększa uczucie sytości. Zimowa sałatka z ogórków jest pyszna i zdrowa.

Przepis na delikatną sałatkę z ogórków

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 2 łyżki soli

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego

  • 2 łyżki miodu

  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego

  • kilka kuleczek czarnego pieprzu

  • 2 listki laurowe

Szybka i prosta sałatka z ogórków

Ogórki na sałatkę ogórkową umyj, podcinaj końcówki. Pokrój w bardzo cienkie plasterki. Przełóż do osobnego naczynia i zasyp połową łyżki soli. Następnie odstaw sałatkę z ogórków na 2-3 godziny, aż warzywa puszczą nadmiar wody.

Po upływie wymaganego czasu sałatkę z ogórków odcedź z nadmiaru wody i ponownie włóż do miski. Przygotuj zalewę: ocet doprowadź do wrzenia, następnie dodaj do niego pieprz, listki laurowe i ziele angielskie, a także 1,5 łyżki soli. Gotuj 2-3 minuty.

Z gorącej zalewy na sałatkę ogórkową odcedź przyprawy, a sam płyn wlej do miski z poszatkowanymi ogórkami. Do całości dodaj 2 łyżki miodu, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na kolejne 2-3 godziny.

Odstaną sałatkę z ogórków przełóż do wyparzonych czystych słoiczków. Z miski razem z ogórkami zlej też pozostałą na dnie zalewę. Na koniec sałatkę z ogórków pasteryzuj przez 15-20 minut. Pyszna sałatka jest gotowa do spożycia po 5-6 dniach.

Wypróbuj też przepis na zimową sałatkę z buraków i cukinii, a także na sałatkę szwedzką z ogórków.

Canva / Yana Gayvoronskaya
Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: