Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.03.2022 01:00

Prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego

salceson
canva/ArtCookStudio

Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Mowa o specjale ze zdjęcia, czyli salcesonie. Dziś podamy jego miłośnikom prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego, a według naszej receptury zrobicie go z łatwością. A potem zjecie z wielkim smakiem.

Salceson należy do wędlin podrobowych, zwanych też garmażeryjnymi. Zwykle robi się go z wieprzowej głowizny. My jednak zrobimy salceson z golonki wieprzowej. Będzie równie smaczny, a zjedzą go nawet ci, których sklepowy, podrobowy salceson mówiąc delikatnie, odpycha.

Prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego

Składniki:

  • ok. 1,5 kg golonki wieprzowej

  • 3 nogi wieprzowe

  • 2-3 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

  • kilka ząbków czosnku

  • 2 łyżki octu

  • pieprz ziołowy

  • kminek

  • pieprz, sól

Przygotowanie salcesonu

Golonki i nogi wieprzowe oczyść, opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą, tak by mięso było całkowicie przykryte.

Gotuj na niedużym ogniu, aż mięso się zagotuje. Usuń wtedy szumowinę, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Mięso wyjmij łyżką cedzakową, przestudź, usuń kości i chrzęści, pokrój na kawałki. Włóż ponownie do wywaru i gotuj do czasu, aż zostanie tyle wywaru, że będzie tylko delikatnie przykrywał mięso.

Całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, kminkiem, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą.

Mięso rozłóż do pojemników, zalej wywarem. Przykryj, schłodź, a potem wstaw na dobę do lodówki, by galareta stężała.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domową kaszankę, a także na domową, białą kiełbasę.

golonka
golonka

Źródło zdjęcia: canva/Radist

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy