Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Kuronia na pyszne bitki. Idealny pomysł na sycący obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.06.2022 21:51

Przepis Kuronia na pyszne bitki. Idealny pomysł na sycący obiad

Przepis Kuronia na pyszne bitki. Idealny pomysł na sycący obiad
canva/ fotek

Bitki w sosie własnym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Bitki przepisu Jakuba Kuronia są idealnie miękkie, soczyste i delikatne. Danie będzie gotowe w niecałą godzinę, a z pewnością zachwyci swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem wszystkich domowników. Poznaj przepis Kuronia na pyszne bitki wieprzowe w sosie własnym.

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, mięsne danie, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Bitki w sosie własnym są świetne nie tylko na obiad w zwykły dzień, ale i również na święta i większe uroczystości. Podaj je wtedy z kluskami śląskimi i lekką surówką z kapusty czerwonej, a goście będą zachwyceni.

Na szybki obiad doskonale sprawdzą się natomiast bitki z gotowanymi ziemniakami oraz z ogórkami kiszonymi lub burakami. Wyraźne w smaku dodatki doskonale komponują się z delikatnym, duszonym mięsem.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na schab pieczony w sosie własnym. Pieczeń jest niezwykle delikatna i aromatyczna, koniecznie musisz spróbować.

Przepis Kuronia na bitki w sosie własnym

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego

  • duża cebula

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki oleju roślinnego

  • 600 ml bulionu

  • sól, pieprz do smaku

  • mąka do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu

Jak zrobić bitki wieprzowe?

Mięso pokrój na kilka plastrów, każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz z każdej strony solą, pieprzem i obtocz w mące. Schab obsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż na talerz.

Na tym samym oleju zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, przełóż mięso, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej bulion i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut, do miękkości.

Gdy bitki będą już gotowe, sos zagęść odrobiną mąki i dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Surowy schab bez kości na desce

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl