Przepis na jajecznicę w nowej odsłonie
Jajecznica wcale nie musi być zawsze przygotowana jedynie z jajek lub z dodatkiem szynki. Tym razem prezentujemy wersję z łososiem, która zachwyca wspaniałym aromatem i smakiem. Wystarczy dodać dwa plasterki, aby uzyskać oczekiwany, pyszny efekt.
Jajecznica z łososiem może wydawać się niecodziennym przepisem, jednak zdecydowanie warto jej spróbować. Dzięki dodaniu wędzonych plasterków śniadanie zyskuje na niesamowitym aromacie.
Łosoś jest również bardzo zdrowy, ponieważ stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.
Przepis na jajecznicę z łososiem
Składniki:
4 jajka
2 plastry wędzonego na zimno łososia
1 łyżka masła
świeżo siekana natka pietruszki
sól
pieprz
Zacznij od wbicia jajek do miseczki i sprawdzenia każdego z osobna ich świeżości. Łososia pokrój w cienkie paski, aby każdy kęs zawierał kawałek ryby. Jajka rozbełtaj, aby utworzyły jednolitą konsystencję.
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu i wlej na nią rozbełtane jajka. Mieszaj je intensywnie, aby uzyskały kremową teksturę. Dopraw je świeżo mielonym pieprzem.
Do jajek dorzuć paseczki łososia i smaż kolejne kilka minut, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. Wrzuć do jajecznicy świeżo siekaną natkę pietruszki, dopraw solą i podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni liście babki lancetowatej. Ten tekst zdradza różnicę między dżemem, a konfiturą.
Źródło zdjęcia: canva/robynmac, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl