Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca
Staropolska zupa cebulowa jest daniem idealnym na chłodniejsze dni. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa. Cebulowa gotowana na wywarze wołowym z dodatkiem chleba razowego nie ma sobie równych.
Zupa cebulowa po staropolsku to zupa, którą przygotujemy o wiele szybciej od francuskiej i nie musimy zapiekać jej w piekarniku. Zupa na bazie cebuli, czosnku i chleba razowego ma wyraźny smak, zachwyca również aromatem. Zupę cebulową doprawiamy gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem.
Staropolską zupę cebulową gotujemy na prawdziwym wywarze wołowym, nigdy na bulionie z kostki. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty. Bulion ugotujmy na kawałku szpondra, pręgi lub nawet na kościach wołowych. Do mięsa koniecznie dodajmy solidną porcję warzyw rosołowych.
Warzywa i mięso z bulionu wykorzystamy np. do przygotowania pasztetu, farszu na pierogi, krokiety czy pyzy. Resztę bulionu zamroźmy w woreczkach na lód. W ten sposób otrzymamy esencjonalne i w pełni naturalne kostki rosołowe do zup i sosów.
Staropolska zupa cebulowa z razowym chlebem
Składniki:
1 l bulionu wołowego
6 cebul
3 duże ząbki czosnku
5 kromek chleba razowego
gałka muszkatołowa
suszony tymianek
sól, pieprz
4 łyżki masła
ser camembert do podania
Zupa cebulowa na bulionie wołowym. Przepis krok po kroku
Cebulę pokrój w talarki, posiekaj czosnek, pokrój chleb w kostkę. Zagotuj bulion. Na 2 łyżkach masła zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj do gotującego się wywaru. Pokrojony chleb również podsmaż na 2 łyżkach masła, dodaj do bulionu.
Zupę dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem, tymiankiem i gotuj, aż chleb zmięknie. Całość zblenduj. Zupę podaj z kawałkami camemberta, smacznego.
Ugotuj również wyśmienitą zupę pomidorową. Magda Gessler przygotowuje kapuśniak inaczej niż wszyscy- tu poznasz przepis na kapuśniak z niecodziennym składnikiem, wszyscy będą pod wrażeniem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama