Przepis na wielkanocny pieczony schab. Sekret tkwi w marynacie

Schab pieczony jest niezwykle delikatnym i smacznym mięsem, które warto podać podczas wielkanocnego śniadania. Zaskoczcie swoich bliskich pysznie soczystym, marynowanym w ziołach pieczystym, którego smak idealnie podkreśli domowy chrzan i żurawina. Wystarczy natrzeć mięso marynatą i upiec. Efekt zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?
Schab pieczony można przygotować na różne sposoby. Zdradzaliśmy wam już sprawdzoną recepturę z wykorzystaniem majonezu oraz sposób na przyrządzenie go w plastrach. Tym razem kawałek mięsa zamarynujemy w ziołowej mieszance z olejem i przyrządzimy go w rękawie. Wyjdzie bardzo soczysty i niezwykle aromatyczny. Nikt sie nie oprze.
Przepis na doskonały ziołowy schab pieczony
Składniki:
800 g schabu bez kości
2 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
Przyprawy:
5 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki soli
Do podania:
4 łyżki marynowanych grzybów
4 łyżki żurawiny
4 łyżki tartego chrzanu
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, skrapiamy je olejem i starannie nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną cebulą oraz pozostałymi przyprawami. Tak przygotowany schab umieszczamy w szczelnym pojemniku.
Wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zamarynowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, szczelnie go zamykamy.
Pieczemy około godziny. Podajemy na ciepło z chrzanem, domową żurawiną i marynowanymi grzybkami. Smacznego.

Źródło zdjęcia: canva/happylark
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: doradcasmaku



































