Smakosze.pl
Ogórki w zalewie gyros

canva.com/La_vanda, Getty Images Pro

Rewelacyjne ogórki w zalewie gyros

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zabierasz się niedługo za przygotowanie przetworów z ogórków na zimę? Jeśli tak, poniższa receptura jest wręcz idealna dla ciebie, ponieważ możesz dzięki niej zrobić ogórki w zalewie gyros. Jest aromatyczna, a ogórki wychodzą chrupiące i soczyste.

Ogórki w zalewie gyros są słodko-kwaśne, a silny zapach greckiej mieszanki przypraw sprawiają, że każdy kęs dostarcza niezapomnianych doznań. W sklepie ciężko znaleźć produkt o takiej jakości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co więcej, samo przygotowanie przetworu jest banalnie proste i polega głównie na połączeniu składników. Resztę pracy wykona za nas czas, podczas którego plasterki ogórka zamarynują się w octowej zalewie.

Przepis na ogórki w zalewie gyros

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 2,5 kg niewielkich ogórków

  • 3 czerwone papryki

  • 2 żółte papryki

  • 3 cebule

  • 4 duże ząbki czosnku

  • 2 płaskie łyżki soli

  • 40 g przyprawy do gyrosa

  • 500 ml cukru

  • 500 ml octu 10%

  • 75 ml oleju

Zacznij od umycia ogórków i zalania ich zimną wodą. Mocz je przez 2 godziny, a następnie odetnij ich końcówki i pokrój w grube, około 1 cm plasterki. Plastry przełóż do miski i zasyp solą, mieszając.

Placki bananowe w przepysznym wydaniu

Cudowne placuszki z bananów - idealne na śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Do ogórków dodaj pokrojone w małe kawałki papryki i cebule. W osobnym naczyniu połącz ocet z cukrem, przyprawą do gyrosa, olejem oraz drobno siekanym czosnkiem. Zalej zalewą warzywa i odstaw je pod przykryciem na 10 godzin.

Po tym czasie przełóż warzywa z zalewą do słoików i pasteryzuj przez 15 minut. Po ostygnięciu przełóż je do ciemnego i zimnego miejsca. Po około tygodniu są gotowe do jedzenia.

Ogórki w occie

Źródło: canva.com/smrials, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujebolubie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >