Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje
Tomasz Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie, z czym go podaje. Nie z gotowym makaronem, nie z domową krajanką, a z kluskami lanymi. Rosół gotowany na dwóch rodzajach mięs, włoszczyźnie i z kilkoma aromatycznymi dodatkami smakuje wybornie. Uraczcie nim rodzinę.
Rosół to nasza ukochana, polska zupa. Choć tyle razy już go jedliśmy, mamy ochotę na jeszcze. W sumie jego smak można nieco odmieniać, gotując go na różnych rodzajach mięs, wzbogacając mniej oczywistymi warzywami czy przyprawami.
Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować iście królewski rosół gotowany na kaczce i wołowinie. Oprócz włoszczyzny i cebuli dodaje do niego też suszone grzyby, kawałek gałki muszkatołowej, kilka goździków i jeszcze parę przypraw. Rosół jest przepyszny, zwłaszcza że serwuje go z wyśmienitym, domowym dodatkiem, a mianowicie z kluskami lanymi.
Przepis Strzelczyka na rosół z kluskami lanymi
Składniki:
korpus, skrzydełka i szyja kaczki
ok. 50 dag wołowego szpondra
3 marchewki
2 pietruszki
1 por
kawałek korzenia selera
2 cebule
kilka suszonych grzybów
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 małe kawałki gałki muszkatołowej
4 goździki
1/2 łyżki ziaren pieprzu
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka soli
na kluski lane:
ok. 50 ml wody
3 jajka
szczypta soli
5-6 łyżek mąki
Przygotowanie esencjonalnego rosołu wg Strzelczyka
Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, aż wywar się zagotuje. Usuń wtedy szumowiny.
Do wywaru dodaj obrane i pokrojone na kawałki marchewki, pietruszki i seler. Dorzuć też oczyszczony por i opieczone połówki cebuli. Dodaj suszone grzyby i przyprawy.
Rosół gotuj na małym ogniu bez pokrywki przez 5-6 godzin. W razie potrzeby dopraw go jeszcze do smaku.
Na kluski lane do miseczki wlej wodę, dodaj jajka, sól i mąkę. Rozmieszaj płynne, ale niezbyt rzadkie ciasto. W garnku zagotuj wodę, wlewaj na nią cienkim strumieniem ciasto.
Kluski gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy je odcedź. Rosół podawaj z lanymi kluskami, posypany posiekaną natką pietruszki. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rosół z dodatkiem cytryny, a także na rosół z lubczykiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody
Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Nie potrzebuje długiego wyrastania
Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube