Smakosze.pl
Tomasz Strzelczyk, rosół

screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/FoodieMedia

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Tomasz Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie, z czym go podaje. Nie z gotowym makaronem, nie z domową krajanką, a z kluskami lanymi. Rosół gotowany na dwóch rodzajach mięs, włoszczyźnie i z kilkoma aromatycznymi dodatkami smakuje wybornie. Uraczcie nim rodzinę.

Rosół to nasza ukochana, polska zupa. Choć tyle razy już go jedliśmy, mamy ochotę na jeszcze. W sumie jego smak można nieco odmieniać, gotując go na różnych rodzajach mięs, wzbogacając mniej oczywistymi warzywami czy przyprawami.

ogórki kiszone

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

CZYTAJ DALEJ

Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować iście królewski rosół gotowany na kaczce i wołowinie. Oprócz włoszczyzny i cebuli dodaje do niego też suszone grzyby, kawałek gałki muszkatołowej, kilka goździków i jeszcze parę przypraw. Rosół jest przepyszny, zwłaszcza że serwuje go z wyśmienitym, domowym dodatkiem, a mianowicie z kluskami lanymi.

Przepis Strzelczyka na rosół z kluskami lanymi

Składniki:

  • korpus, skrzydełka i szyja kaczki

  • ok. 50 dag wołowego szpondra

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por

  • kawałek korzenia selera

  • 2 cebule

  • kilka suszonych grzybów

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 3 listki laurowe

  • 2 małe kawałki gałki muszkatołowej

  • 4 goździki

  • 1/2 łyżki ziaren pieprzu

  • 1 łyżka suszonego lubczyku

  • 1 łyżka soli

na kluski lane:

  • ok. 50 ml wody

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • 5-6 łyżek mąki

Przygotowanie esencjonalnego rosołu wg Strzelczyka

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, aż wywar się zagotuje. Usuń wtedy szumowiny.

Do wywaru dodaj obrane i pokrojone na kawałki marchewki, pietruszki i seler. Dorzuć też oczyszczony por i opieczone połówki cebuli. Dodaj suszone grzyby i przyprawy.

Rosół gotuj na małym ogniu bez pokrywki przez 5-6 godzin. W razie potrzeby dopraw go jeszcze do smaku.

Na kluski lane do miseczki wlej wodę, dodaj jajka, sól i mąkę. Rozmieszaj płynne, ale niezbyt rzadkie ciasto. W garnku zagotuj wodę, wlewaj na nią cienkim strumieniem ciasto.

Kluski gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy je odcedź. Rosół podawaj z lanymi kluskami, posypany posiekaną natką pietruszki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rosół z dodatkiem cytryny, a także na rosół z lubczykiem.

gałka muszkatołowa

canva/ lindavostrovska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >